Destination 62 grader Nord

15 dage på landevejen med 7400 tilbagelagte kilometer på roadtrip gennem Sverige, Norge og Finland. De første 1000 km byder på sol, varme og skønne oplevelser i det Svenske sommerland. De 3 første dage på vores roadtrip mod Arktis byder på Sveriges hovedstad, Sveriges ældste by, Sveriges berømte videnskabsmand, Sveriges store domkirke og et super hyggeligt bed and breakfast.

Mod Vättern og Bunn

Vi forlod Vestsjælland i regn og bygevejr og kørte mod Helsingør – Helsingborg ruten, som var lidt længere tidsmæssigt, men som gjorde, vi kunne spare nogle timer bag rattet. Færgen lagde an til ankomst i Helsingborg ved 15 tiden og med 275 km. til destinationen og en beregnet 3½ times kørsel på E4 var vi glade for dette valg. Vi fortrød ovenikøbet at vi tog en anden rute på hjemturen, men mere om det på et senere tidspunkt.

Første destination på vores roadtrip mod Arktis, var Bunn vest for Gränna, der ligger skønt placeret ved Vätterns bred. Sveriges anden største sø viste sig fra sin bedste side og det var en udsøgt fornøjelse at køre i fuld sol med vand på den ene side og klipper på den anden. Vi kunne sagtens have været i Sydeuropa, hvis det ikke lige var for de karakteristiske svenske træhuse i gul og rød, som lå smukt placeret på strækningen.

Udsigt over Vättern.
Vättern på den ene side og “bjerge” på den anden.

Bunn fik sit navn da jernbanen blev anlagt i slutningen af 1800 tallet. Banen lukkede i 1935, men der ligger stadig en klynge huse langs søen og området er i dag et velbesøgt sommerhus- og campingområde.

Da vi ankom til bestemmelsesstedet fredag aften i høj sol, var der grillaften med en solist, der i bedste sing a songwriter stil leverede svenske folkeviser. Alt i alt svensk idyl, når det er bedst.

BauerGården gästgiveri & konferens.

Udsigten over Bauergården fra motionsbakken.

Nynäs, Stockholm og Sigtuna.

Efter morgengymnastikken på de udendørs træningsredskaber med udsigt over søen og et godt solidt svensk morgenmåltid, tog vi hul på de 225 km der er til Nynäs slot og naturreservat 85 kilometer syd for Stockholm.  http://www.nynasslott.se/

Vi tog “bid” på en udstilling i hovedbygningen om fødevarernes udvikling gennem de sidste 100 år. Det var ret interessant, da det blev åbenlyst, at ikke bare vores produktionsmåde, men også vores måde at tilberede maden på, har ændret sig i en retning, som er langt mere miljøbelastende end tidligere. Meget er blevet bedre, men der er også noget vi kan lære af tidligere tider.

I staldlokalerne kunne man få masser af viden om husdyrhold før og nu. Klappe får, grise eller heste.

Bag hovedbygningen kunne man ose i orangeriet og købe en plante med hjem, hvis man skulle være blevet fristet efter en tur i slotshaven.

Solen skinnede stadig fra en næsten skyfri himmel og temperaturen nærmede sig 25 grader. Efter at have jagtet høns, der ikke ubetinget ville deltage på en selfie, gik vi mod stranden.

Selv om vejret var varmt og solrigt (i modsætning til i Danmark, hvor det var koldt og regnfuldt) blev vores planer om badning stoppet af en kraftig pålandsvind, der skyllede alt godt fra havet ind mod kysten. Det skabte en grød i vandkanten, som fik en badetur til at virke meget lidt indbydende. Turen gik i stedet mod Stockholm, der på vanlig vis kunne byde på masser af liv og bystemning.

Sigtuna

Efter endt sightseeing i Stockholm blev det tid til at tænke på overnatning. Vi endte i Sigtuna en times kørsel i nordlig retning og ankom dermed til Sveriges ældste by. Byen blev grundlagt i år 970 af vikingekongen Erik Segersäll, der ville skabe et handels- og magtcentrum.

Ifølge Wikipedia giver hans søn Olof Skötkonung byen købstadspriviligier i 1010 og slår de første svenske mønter her, hvilket får byen til at blomstre, som både kongeby, handelsby og kirkeligt center, i de næste 250 år. I 1187 bliver byen plyndret af folk østfra og efter dette angreb mister byen sin betydning, da både handlen og magten flytter til Uppsala, Stockholm, Kalmar og Visby.

I sidste halvdel af 1900-tallet har Sigtuna 600 indbyggere og er dermed Sveriges mindste by. Det ændrer dog ikke på at det er en fantastisk oplevelse at gå gennem hovedgaden og nyde de forskelligfarvede træhuse. Det giver en stemning af det vilde vesten blandet med vikinger og Pipi Langstrømpe.

Det var i øvrigt her, vi efter en god nats søvn, en blød opvågning i hotellets spabad og et solidt morgenmåltid, mødte en receptionist der talte flydende dansk. Hun var svensk født af danske forældre, der havde bosat sig i byen og mestrede derfor begge sprog.

Stora Brännbo Konferens och Hotel.

Sveriges berømte videnskabsmand.

Pejlemærket på dag 3 på vores roadtrip mod Arktis var stik nord. Det førte os lige gennem Uppsala, hvor en af vores, på forhånd planlagte, destinationer lå.

Åen i Uppsala.

Carl Linnaeus, Sveriges berømte botaniker, læge og zoolog, har blandt andet udviklet det system til arts- og slægtsbestemmelse, som man stadig bruger den dag i dag. Linnaeus gjorde en række af sine opdagelser i den botaniske have. Den ligger i tilknytning til professorboligen, som han anvendte, da han i 1728 blev tilknyttet Uppsala universitet.

Overalt i haven kan man se små bure eller platforme, som afslører en af Linnaeus store passioner. Han samlede nemlig på små aber, der fik lov at boltre sig i haven, når vejret var til det. Lige inden han fyldte 25 år i 1732, drog han på expedition til Lapland, hvor han de kommende 6 måneder studerede plantelivet i området. En præstation i sig selv, da transporten dengang foregik til fods eller på hesteryg. Hvis man vil blive klogere på en af videnskabens store mænd kan et besøg klart anbefales Linnémuseet.

Carl von Linné er i øvrigt begravet i Uppsala´s domkirke fra 1435. Domkirken regnes for en af Nordens største katedraler. Gustav Vasa, som blev konge efter at Sverige havde brudt med Kalmarunionen, blev kronet her 6. juni 1523 og ligger også begravet i domkirken.

Hvor ská vi sove i nat?

Nå men vi skulle jo nordpå, så efter en god frokost i Uppsala tog vi et langt stræk på E4. Vi sigtede efter Harnosand godt 5,5 times kørsel fra Uppsala. Det var som om, at jo længere nordpå vi kom, des varmere blev det. Da vi et par timer senere gjorde holdt for at få en forfriskning ved Bölas-Noran, 61 grader nord, viste termometret 28 grader. Solen skinnede fra en næsten skyfri himmel og det var næsten ikke til at fatte, at vi var på roadtrip mod Arktis.

Vi nåede frem til Harnosand tidligt på aftenen og havde egentlig planer om overnatning på Hotel Höga Kysten. Søgningen på Hotels.com bød dog også på Getbergets Bed & Breakfast i nærheden. Da det kun kostede ca. halvdelen af hvad Hotel Höga Kysten kostede, valgte vi pris frem for beliggenhed. Overnatningen måtte foregå på Getberget i Ramvik. 25 minutters kørsel, så ville vi være fremme.

På skovtur

Desværre fik vi sat GPSén på economic route, som den dag betød 8 km. på en smal og ujævn jordvej gennem skoven, hvor man maks. kunne køre 20 km i timen. Vi sendte en venlig tanke til vejguderne og bad om, at der ikke kom en modkørende. De 25 minutter blev til en times kørsel på ujævn vej, inden vi var fremme. Værtsparrets gæstfrie modtagelse fik os heldigvis til at glemme den hårde køretur i det uvejsomme terræn. Efter indkvarteringen leverede de en skøn hjemmelavet toast til de sultne rejsende. Da vi havde set på både heste, får, høns, badesø og nydt udsigten på stedet, var vi mættet af dagens oplevelser. Vi var godt trætte, da vi gik til ro i den lille hytte.

Den lille hytte, som vi skulle overnatte i.

Værtsparret fortalte, at vi var så langt nordpå, at vintertemperaturen ofte sniger sig ned på minus 30-40 grader med et snedække så kraftigt at snescooteren er det bedste transportmiddel. Dog generede det sjældent fårene, der trods mulighed for at gå i læ, holdt sig ude i kulden. Kulde  mærkede vi dog ikke meget til på denne skønne og lune sommeraften, hvor kalenderen skrev søndag d. 30. juli 2017.

Udsigten fra hytten ud over hovedhuset.

Efter en god nats søvn og et farvel til værtsparret trillede vi ud af grusvejen, drejede til venstre mod Kärrby. Vi fulgte vejen i 10 minutter, hvorefter vi igen ramte E4. Så let kunne det gøres og den lange ujævne skovvej, viste sig at være en unødvendig omvej. Den kunne vi have sparet. Nå, men vi var på roadtrip mod Arktis og her på fjerde dagen kunne vi se frem til nye gode oplevelser.

Rejsen fortsætter til Toppen af den Botniske bugt.

Alle indlæg fra vores Roadtrip til Arktis 2017

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *