Stoichevs have

En sommerdag som denne, hvor solen står højt på himlen og jeg sidder på terrassen i blåregnens og vinrankernes skygge, tænker jeg uvilkårligt på Stoichevs have, “de krogede æble- og kirsebærtræer, huset, der lå for enden af en gårdsplads, det nyudsprungne løv og de blå bikuber, den gamle dobbelte havelåge af træ med portalen over, den atmosfære af ro over stedet, af hengivenhed, af bevidst tilbagetrukkenhed.

Personen Stoichev og beskrivelsen af hans have er at finde i Elizabeth Kostova´s bog historikeren, som er en fantastisk rejse gennem det sydlige Europa i jagten på Grev Dracula. Bogen emmer af gode beskrivelser, som for mit vedkommende sætter gang i lysten til eventyr. Når Stoichevs fiktive have bliver ved at vende tilbage i erindringen skyldes det helt sikkert at den fulde beskrivelse understøtter og virkeliggør følelsen af ro, hengivenhed og bevidst tilbagetrukkenhed. En følelse og stemning jeg gerne vil skabe i egen have, men som endnu ikke er helt på plads. Trods det er der tilstrækkeligt ro og tilbagetrukkenhed til at tankerne kan flyve frit og minderne kan få plads og fylde.

Her først på sommeren er det fortrinsvis sommerferieminder fra gode stunder rundt i om Sydeuropa, der presser på i erindringen. Home is where your heart is, som man siger, når man forsøger at frigøre hjemmet fra noget stedbundet. At vende hjem er på mange måder, at vende tilbage til nogle af de steder, der giver den atmosfære, ro og tilbagetrukkenhed, som man finder i Stoichevs have. Nogle af disse steder eksisterer ikke mere, fordi de er blevet ofret på masseturismens alter, således at roen, tilbagetrukketheden og atmosfæren er forsvundet.

Denne sommer dukker en række nye minder op, fordi sidste år bød på en række steder, hvor det var muligt at finde netop roen, atmosfæren og tilbagetrukketheden, men også stemning, hygge, samvær og nærvær, som også er vigtige ingredienser i en god ferie.

Turen mod nord står stadig skarpt i min hukommelse og banker på, som et af de steder jeg ikke er blevet helt færdig med. Mit hjerte er der stadig, så på et tidspunkt bliver jeg nødt til at vende “hjem” og genbesøge. Det bliver næppe denne sommer, men jeg vil alligevel give minderne fra mig. Da jeg ikke har det Potterske mindekar vil jeg i stedet lægge mine minder frem, som billeder og beskrivelser, på denne blog. Jeg håber det giver en ekstra ferieoplevelse og måske endda giver dig, der læser med, inspirationen og lysten til selv, at tage af sted og skabe dine egne minder. Eller måske har du allerede nogle gode tips og minder fra rejser nordpå, som du får lyst til at dele, enten i kommentarfeltet eller som et selvstændigt blogindlæg her på michaelupnorth.dk.

Gennem juni måned inviterer jeg dig med tilbage til august 2017. Vi skal på 14 dages Road trip op gennem Sverige, ind i Finland mod polarcirklen, som vi krydser, inden vi besøger Norge. Vi har taget en anden rute end den traditionelle Nordkap rute, da målet var et andet. Jeg håber du får lyst til at læse med, men også bidrage til at få fyldt gode minder fra upnorth i mindekarret til glæde og inspiration for mange.

God sommerlørdag.

Michael.