1000 søers land

De 1000 søers land

15 dage på landevejen med 7400 tilbagelagte kilometer gennem Sverige, Norge og Finland. Første august 2017 kørte vi over grænsen til de 1000 søers land, Finland. Samme år som finnerne kunne fejre 100 året for deres selvstændighed.

I Mumitroldenes land

Det er dejligt nemt med den frie bevægelighed over grænsen. Der er en tidsforskel på 1 time, når man kører ind i Finland. Dagen blev en time kortere, men på grund af de lyse nætter er det ikke noget man lægger mærke til.

De 1000 søers land, Finland.

Rensdyr, rensdyr og atter rensdyr.

I modsætning til Sverige og Norge, hvor det kun er tilladt for Samer at holde rensdyr, må alle holde rensdyr i Finland. Derfor er antallet af rensdyr overvældende stort. Det vidste vi dog ikke på det tidspunkt og derfor var begejstringen stor, da vi allerede efter ca. 1 times kørsel så det første rensdyr. En stor han, som græssede i vejkanten. Vi huggede bremserne i og vendte straks om for at få nogle billeder af det “sjældne” dyr. Vores 5 dages kørsel havde, indtil nu, budt på dyr, som også er helt almindelige i Danmark.

Rensdyret satte gang i den helt store fotosession og vi brugte et par timer på, at jagte gode billeder af rensdyr. Både i skoven og i vejkanten. Vejret var skønt og lunt. Det eneste der trak ned i den finske skov var de mange myg, der angreb så snart de fik chancen.

Allerede efter et par dage i Finland havde vi fået stillet lysten til at fotografere rensdyr, eftersom de var overalt.

Julemandens by

Vi endte dagen i Julemandens officielle by Rovaniemi få kilometer syd for Polarcirklen og besluttede at finde julemanden dagen efter. Vores hotelværelse var designet med Samiske symboler og udsmykket med naturens egne materialer.

Byen havde en særlig stemning af eventyr over sig. Vi nød stemningen og den lyse aften med en sen aftentur rundt i byen.

Rovaniemi ligger tæt på polarcirklen og er en forholdsvis stor by med 62.000 indbyggere. Den huser blandt andet Europas nordligste universitet. Med omkring 500.000 besøgende turister årligt er det ikke overraskende at 84 procent af befolkningen er beskæftiget inden for servicesektoren. Attraktioner som Santa Claus Village, Ounasvaara Ski Resort og Arktikum trækker en del turister hvert år.

Rovaniemi
Rovaniemi

Santa Claus Village måtte vi bare se. Efter en god nats søvn i den lyse sommernat, kørte vi til Julemandens værksted, som ligger lige præcis på grænsen til polarcirklen. Det viste sig at være en skuffende turistfælde. I stedet valgte vi at køre tilbage til det arktiske museum, Arktikum i Rovaniemi. Det var til gengæld var en stor oplevelse.

Arktikum i Rovaniemi

Ud over at det rent arkitektonisk er en smuk bygning, der med de store glaspartier åbenbarer den fantastiske udsigt ud over Ounasjoki River, giver Arktikum et fantastisk indblik i det arktiske område. Vi blev klogere på den Samiske kulturhistorie og levevis, samt klimaforandringernes påvirkning af området.

Arktikum i Rovaniemi
Arktikum i Rovaniemi
Arktikum i Rovaniemi

Artisk Wildlife

Efter et par timers besøg i arktikum trak vi udenfor igen. Med følgeskab af høj sol, blå himmel og 22 graders varme kørte vi mod Ranua wildlife park og nød det arktiske dyreliv i parken.

Ranua wildlife park
Ranua wildlife park

Inspireret af formiddagen blev eftermiddagen brugt på en “ægte” vildmarkstur på egen hånd. Vi tog en afstikker ind i skoven, som både bød på rener og tydelige spor af menneskers liv i området.

De 1000 søers land

Vi endte i Ruka, som egentlig er et skisportssted ca. 1 times kørsel fra den russiske grænse. Man kunne sagtens fornemme en slags vinterferiestemning med kolde dage, når man gik rundt i området. Dagens kørsel på de finske veje havde budt på rensdyr, rensdyr og atter rensdyr. Her på vinterhotellet vandrede de også rundt mellem gæsterne. Derfor bestod aftensmaden også af et velsmagende måltid med rensdyrkød.

Dagen efter fortsætter vores oplevelser i de 1000 søers land. Læs næste del om vores eventyr I renernes land.

Overblik over alle indlæg i serien Roadtrip til Arktis 2017