Det Svenske sommerland

15 dage på landevejen med 7400 tilbagelagte kilometer på roadtrip gennem Sverige, Norge og Finland. De første kilometer byder på sol, varme og skønne oplevelser i det Svenske sommerland.

Mod Vättern og Bunn

Vi forlod Vestsjælland i regn og bygevejr og kørte mod Helsingør. Helsingør – Helsingborg ruten er lidt længere tidsmæssigt, men det gjorde, vi kunne spare nogle timer bag rattet. Færgen lagde til kaj i Helsingborg ved 15 tiden. Der var 275 km. til første destination og med beregnet 3½ times kørsel på E4 blev pausen på færgen et velkomment afbræk. Vi fortrød ovenikøbet at vi tog en anden rute på hjemturen, men mere om det på et senere tidspunkt.

Første destination på vores roadtrip mod Arktis, var Bunn vest for Gränna, der ligger ved Vätterns bred. Sveriges anden største sø viste sig fra sin bedste side og det var en udsøgt fornøjelse, at køre i fuld sol med vand på den ene side og klipper på den anden. Hvis det ikke var for de karakteristiske svenske træhuse i gul og rød, som lå smukt placeret på strækningen, kunne man tro man befandt sig i det sydeuropæiske.

Vättern i det svenske sommerland
Udsigt over Vättern.
Vättern i det svenske sommerland
Vättern på den ene side og “bjerge” på den anden.

Vi nåede frem til BauerGården gästgiveri & konferens i høj sol. Det var fredag og restauranten bød på svensk grillaften, krydret med en solist der, i bedste sing a songwriter stil, leverede svenske folkeviser. Alt i alt idyl i det Svenske sommerland, når det er bedst.

Bunn fik sit navn da jernbanen blev anlagt i slutningen af 1800 tallet. Banen lukkede i 1935, men der ligger stadig en klynge huse langs søen. Området er i dag et velbesøgt sommerhus- og campingområde.

Det svenske sommerland
Udsigten over Bauergården fra motionsbakken.

Nynäs, Stockholm og Sigtuna.

Efter morgengymnastikken på de udendørs træningsredskaber med udsigt over søen og et godt solidt svensk morgenmåltid, tog vi hul på de næste 225 km til Nynäs slot, 85 kilometer syd for Stockholm.  http://www.nynasslott.se/

Vi tog “bid” på en udstilling i hovedbygningen om fødevarernes udvikling gennem de sidste 100 år. Det var ret interessant og det blev åbenlyst, at ikke bare vores produktionsmåde, men også vores måde at tilberede maden på, har ændret sig i en retning, som i dag er langt mere miljøbelastende end tidligere. Meget er blevet bedre, men der er også noget vi kan lære af tidligere tider.

I staldlokalerne kunne vi få masser af viden om husdyrhold før og nu. Klappe får, grise eller heste.

Bag hovedbygningen kunne vi “ose” i orangeriet og købe en plante med hjem, hvis vi skulle være blevet fristet efter turen i slotshaven.

Solen skinnede stadig fra en næsten skyfri himmel og temperaturen nærmede sig 25 grader. Efter at have jagtet høns, der ikke ubetinget ville deltage på en selfie, gik vi mod stranden.

Selv om vejret var varmt og solrigt (i modsætning til i Danmark, hvor det var koldt og regnfuldt) blev vores planer om badning stoppet af en kraftig pålandsvind, der skyllede alt godt fra havet ind mod kysten. Det skabte en grød i vandkanten, som fik en badetur til at virke meget lidt indbydende. Turen gik i stedet mod Stockholm, der på vanlig vis kunne byde på masser af liv og bystemning.

Sigtuna

Efter endt sightseeing i Stockholm blev det tid til at tænke på overnatning. Vi endte i Sigtuna en times kørsel i nordlig retning og ankom dermed til Sveriges ældste by. Byen blev grundlagt i år 970 af vikingekongen Erik Segersäll, der ville skabe et handels- og magtcentrum.

Ifølge Wikipedia giver Eriks søn Olof Skötkonung byen købstadspriviligier i 1010. Han slår de første svenske mønter her, hvilket får byen til at blomstre, som både kongeby, handelsby og kirkeligt center, i de næste 250 år. I 1187 bliver byen plyndret af folk østfra. Efter dette angreb mister byen sin betydning, da både handlen og magten flytter til Uppsala, Stockholm, Kalmar og Visby.

I sidste halvdel af 1900-tallet har Sigtuna 600 indbyggere og er dermed Sveriges mindste by. Det ændrer dog ikke på at det er en fantastisk oplevelse at gå gennem hovedgaden og nyde de forskelligfarvede træhuse. Det giver en stemning af det vilde vesten blandet med vikinger og Pipi Langstrømpe.

Det var i øvrigt her på Stora Brännbo Konferens och Hotel, vi efter en god nats søvn. En blød opvågning i hotellets spabad og et solidt morgenmåltid, mødte en receptionist, der talte flydende dansk. Hun oplyste, at hun var svensk født af danske forældre, der havde bosat sig i byen. Det var årsagen til hun mestrede begge sprog.

Vi tjekkede ud og fortsatte turen i det svenske sommerland. Næste destination er 62 grader nord.