Forberedelsen

15 dage på landevejen med 7400 tilbagelagte kilometer gennem Sverige, Norge og Finland. Vi har været nord om den botniske bugt, skuet ud over Barentshavet, mærket vandet i Norskehavet, hiket ved Finlands østligste grænse tæt på Rusland og Sveriges vestligste tæt på Norge. Vi har nydt eventyret, naturen, kulturen og historien i den skandinaviske polarcirkel, som både er barsk og ugæstfri og samtidig smuk og indbydende. Første del på bloggen om dette fantastiske roadtrip omhandler forberedelsen.

Turen går til

Den danske sommer 2017 var vejrmæssigt fuldstændig fraværende. Det var koldt, regnvådt og med maksimalt 1 meteorologisk sommerdag med over 25 grader.

Jeg var i gang med at forberede et roadtrip til polarcirklen og havde, som noget af det første kastet mig over Politikens “Turen går til”. Når det gælder Nordsverige er det nærmest en umulig opgave, da den er udsolgt fra forlaget og fuldstændig umulig at opdrive. Det nordlige Sverige og Lappland er således rimeligt ubeskrevet i dansk turistsammenhæng.

Jeg higer og søger

I disse internet tider må der være hjælp at hente på det store net, tænker jeg, og begynder søgningen her i stedet. Det skulle vise sig at heller ikke dette var helt nemt.

Jeg faldt dog over siden swedenroadtrip.com, som i skrivende stund har fået andet format (desværre), men som på planlægningstidspunktet var meget hjælpsom.

På en oversigt over Top 5 Scenic Drives in Sweden blev turen langs E4 beskrevet som “A famous drive in Sweden that takes you through the UNESCO World Heritage Site of The High Coast in the province of Ångermanland. As part of the E4 highway, it’s very easy to take this route and no detour is needed if you’re already on your way along the coast.” (https://www.dailyscandinavian.com/top-5-scenic-drives-in-sweden/)

Da vi skulle til Finland gav det næsten sig selv at E4 måtte være ruten at vælge. Der var nogle byer og steder vi ville se, men vi holdt det til nogle få pejlemærker, så der var masser af plads til spontanitet og ikke planlagte oplevelser.

Den arktiske krimi “fyrre dage uden skygge” gav inspiration til nogle samiske byer og steder, som blev pejlemærker.

Turen går til Finland og Turen går til Norge gav anledning til andre pejlemærker.

Top 5 scenic drives til de sidste og således endte vi med at sigte efter Gränna nord for Jonkoping, Nynäs slott og Stockholm, Harnosand, Sandöverken, Umeå, Piteå, Rovaniemi, Ranua, Kuusamo, Salla, Kirkenes, Alta, Kiruna, Jokkmokk, Vilhelmina og rundt langs Vildmarksvejen (https://wildernessroad.eu/)

Pakket og klar

Da den danske sommer jo var kold havde vi pakket den varme garderobe ud fra forestillingen om at når der var koldt i Danmark måtte der være endnu koldere nordpå, hvilket var en antagelse vi måtte korrigere undervejs.

Vi havde booket hotel til første stop, men havde ikke booket overnatninger. Vi var forberedte på, at vi til nøds kunne overnatte i bilen, hvis det gik helt galt med at finde overnatningsmuligheder. Bilen havde været forbi mekanikeren til servicetjek. Vi havde pakket det varme tøj. Indstillet GPSén og forberedt os mentalt ud fra følgende turbeskrivelse:

Vi kører op gennem Sverige, ind i Finland og op langs den russiske grænse, krydser polarcirklen og kører ind i det nordligste Norge, medmindre vi undervejs finder på at udforske helt andre stier. Planen er ikke at have nogen plan, andet end gå på opdagelse og udforske vildmarken mod nord. Hvis vi er heldige ser vi både bjørne, ulve, elge og rener og får et indblik i en kultur og et klima under forandring.

Endelig er vi afsted

Kort efter middag den 28. juli 2017 kørte vi mod Helsingør, sejlede til Helsingborg og begav os mod Bunn, hvor BauerGården gästgiveri & konferens, som var målet for vores første overnatning ligger.