Forelsket i Långmaren

Mandag den 1. juli klokken 9:30 lukkede vi bagagerummet i bilen og begav os afsted mod Helsingør – Helsingborg ruten. Det var en lun og solrig formiddag og vi nød en let frokost i Helsingborg.

På vej mod Astrid Lindgrens verden

Målet for dagens etape var Vimmerby, men først skulle vi til Verum i Skåne, hvor vi var inviteret på kaffevisit. Turen fra Verup til Vimmerby var en rigtig smuk tur, som ledte os gennem varieret landskab af skov, mark, landbrugsland og vildmark. Vi blev advaret om både elge, ryttere, vildsvin og andet vildt, som kunne tænkes at krydse vejen. Flere gange krydsede vi Kinda kanalen, som lignede noget der kunne danne rammen om en fremtidig kajaktur. Det kommer måske engang ude i fremtiden.

Vores overnatningshytte i Vimmerby.

Da vi dagen efter slog øjnene op i den lille hytte i Vimmerby, vågnede vi til en anden slags vejr end foregående dag. Temperaturen var faldet omkring 10 grader og det var nu bygevejr og blæsende.

Op af dagen blev der kortere mellem bygerne, som også blev kraftigere, hvilket gjorde at vi forlod Astrid Lindgreens verden både våde og kolde. Skønt var det dog at blive bragt tilbage i barndommens land med Pippi, Emil, Karlson, Brødrene løvehjerte, Ronja røverdatter og mange flere af barndommens fortællinger. Vi syntes det var sjovt at se de forskellige skuespil opført i de vellignende kulisser.

Katholt
Matthias gård i Rosendalen.

Vi havde bestilt overnatning i Norrköping og på turen fra Vimmerby kunne vi igen nyde det smukke svenske landskab. Dagen efter vågnede vi til endnu et vejrskift, som igen bød på lunt vejr og høj sol.

Fra industri til bolig

Norrköping er en gammel industriby, som allerede i 1600 tallet havde en del industri. Vi vågnede til høj sol og kunne nyde formiddagen langs byens kanal i det gamle industrikvarter. Mange af industribygningerne er bevaret, men bygget om til boliger og man har på den måde fået pustet nyt liv i de gamle industribygninger. Alt i alt en by der overraskede positivt.

Efter en hyggelig formiddag gik turen videre mod Stockholm. Lige inden vi ankom til Nynäs nød vi solen og en frokost i det grønne. Herefter blev det til et glædeligt gensyn med Nynäs slot.

(Læs mere om Nynäs i blogindlægget Det svenske sommerland.)

Långmaren

Vi besøgte også Ivar Karlssons fødegård Långmaren, som hans farfar flyttede til i 1885. Sammen med sin hustru Ebba, drev Ivar fødegården frem til han gik på pension i 1967. På gården var 2 okser, 5-6 malkekøer, nogle får, 2 grise og høns. Han dyrkede jorden på traditionel vis og anskaffede sig aldrig en traktor. I dag ville man nok kalde Ivar Karlsson for bæredygtig landmand. Han dyrkede, hvad der var brug for i husholdningen. Det som var i overskud blev solgt lokalt.

Nu ejer staten gården og den er en del af Nynäs naturreservat. Lige så snart man tar vejen op mod gården mærker man historiens vingesus og man kan nemt blive forelsket i Långmaren. Besøger man gården om søndagen kan man komme indenfor på gården, der er indrettet som den så ud i 1940érne.

forelsket i Långmaren

Jeg blev ramt af en ubeskrivelig lyst til at slå mig ned på stedet, da jeg stod på bakketoppen og skuede fra huset og ud over markerne. Drømme om romantiske stunder i solnedgangen, hvor børnene får en svingtur og vi leger i det høje græs, gør at jeg pludselig længes efter at være datidens Ivar og leve det simple liv på landet. Jeg var blevet forelsket i Långmaren

forelsket i Långmaren
forelsket i Långmaren
forelsket i Långmaren
forelsket i Långmaren
forelsket i Långmaren
forelsket i Långmaren

Storbyen i regn

Fra at være forelsket i Långmaren og det rolige romantiske besøg i datidens Sverige til, en time senere, at køre gennem Stockholms larm og tætte kaotiske trafik var et kulturchok.

Vi havde bestilt overnatning på et billigt hotel i Bromma. Det viste sig at blive rigtig dyrt. Rigtig dyrt, da det lykkedes, at få 2 parkeringsafgifter hen over natten. Vi boede et sted, hvor der langtfra var kamp om P pladserne så det lugtede langt væk af pengemaskine, at udstede 2 parkeringsbøder midt om natten.

4 dagen vågnede vi igen til en kølig dag og oplevelserne i Stockholm blev af den regnvåde slags. Tunge skyer hang over byen. Vi nåede heldigvis Gamle Stan og vagtskifte på slottet mens det stadig var tørvejr. Herefter stod den på en tur i Drottningatan.

Aftenen blev et glædeligt gensyn med Sigtuna, som er en fantastisk hyggelig by en times kørsel fra Stockholm. Straks efter ankomst, kiggede vi ud af vinduet fra vores værelse og fik en lille overraskelse.