Gud, konge og mord

Efter en dag i det regnvåde Sigtuna, kørte vi igen mod nord. Natten tilbragte vi i Sveriges fjerde største by Uppsala. Jeg var syg over natten med hovedpine, kvalme og de gener det medfølger, så derfor var formen ikke den bedste, da jeg vågnede. Tænkte det var bedst at springe morgenmaden over og komme til hægterne med en kop kaffe, mens jeg prøvede at genopfriske minderne om byen.

Fra vores roadtrip i 2017 huskede jeg besøget i Carl Linnés bolig og synet af domkirken udefra. Derudover huskede jeg Uppsala, som en grim og kedelig by, så det var ikke de store forventninger jeg havde til gensynet. Heldigvis tog jeg fejl. Byen viste sig at være overordentlig interessant og har det hele i historiske dramaer. Så sent som i 1520 fandt et blodigt slag sted syd for Uppsala, hvor den svenske bondehær kæmpede mod danskerne i sneen. Mange af de faldne blev begravet i massegrave nedenfor slotsbakken, som blev fundet under udgravninger i 2001.

Vasaborgen blev bygget som forsvarsværk af Gustav Vasa i 1549. Måske havde han stadig befrielseskrigen mod Danmark i 1520 i tankerne, da han byggede borgen. Han havde i hvert fald bondeoprøret kendt som Dackefejden fra 1542 til 1543 i frisk erindring. En række utilfredse bønder med Nils Dacke i spidsen gjorde oprør mod skattetrykket og kongens forsøg på at centralisere magten.

Efter Gustav Vasas død overtog hans ældste søn, Erik magten. Et besøg i slottets kældre gjorde os klogere på denne konges vanvittige forfølgelsesvanvid, da han i et anfald af paranoia fængslede en række adelsmænd, heriblandt Svante Sture og hans to sønner. Den 24. maj 1567 kommer kong Erik pludselig oprørt og rasende ned i fængslet og stikker Nils Sture ned. Fortvivlet over hvad han har gjort skynder han sig væk, men vender kort tid efter tilbage og beordrer Nils far, Svante Sture og hans bror Erik Sture sammen med 2 andre adelsmænd og nogle af kongens gamle læremestre også skal myrdes. Episoden banede vejen for en blodfejde mellem kong Erik og hans bror Johan, som medførte at Erik blev afsat som konge og holdt som fange indtil han blev myrdet. Man mener det var Johan der bestilte mordet på sin bror og sørgede for at han blev forgiftet med arsenik.

Historien kan opleves og fornemmes ved et besøg i slottets velbevarede kældre, som dog også giver er mere fredeligt indblik i 1600 tallets hofliv.

Efter denne grumme historie besøgte vi Uppsala Domkirke, som er Skandinaviens største og et absolut besøg værd. Det tog 200 år før den i 1587 var færdigbygget og en række af de store svenske konger, heriblandt Gustav Vasa, er stedt til hvile her.

Bliver tanden lidt sød er Uppsala også leveringsdygtig i godis og smukke omgivelser, så efter at have fodret børnene af med godis til turen tog vi en lille rundtur i byen.

Det viste sig også her, at byen havde langt mere at byde på end jeg huskede, så alt i alt kørte jeg fra Uppsala langt mere positivt indstillet end da jeg ankom. Det gjorde det selvfølgelig heller ikke dårligere at solen skinnede fra en (næsten) skyfri himmel og temperaturen havde sneget sig op over de 20 grader.

Et godt stykke op af eftermiddagen forlod vi byen og svingede atter ud på E4 med kurs mod nord.

Efter et par timers kørsel var det tid til at strække ben og vi svingede bort fra vejen mod en rasteplads. Mens familien tissede af, fulgte jeg en lille sti der førte ned mod en sø, forbi en lille strand og videre ind til nogle hytter.

Sådan gik det til at vi tilbragte natten i en lille vildmarkshytte ved Ångersjön og sluttede aftenen med godis, kortspil og en lille aftendukkert. Vandet var koldt så helt under kom jeg aldrig, men det gjorde mine 2 yngste børn til gengæld. Sejt gået.

Jeg vågnede til gengæld tidligt og besluttede at udforske området. Det blev til 9-10 kilometer i varieret natur med tydelige spor af elge. Desværre fik jeg kun efterladenskaberne at se.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *