Kan jeg bygge en træterrasse?

Nyligt hjemkommet fra ferie trådte jeg ud på vores dejlige terrasse – og befandt mig pludselig på gyngende grund.

“Åh åh, det tegner ikke godt”, tænkte jeg og overvejede om det mon var nu, at vi var nået dertil, hvor beslutningen om at gøre noget ved problemet ikke længere kunne udsættes.

Vi har længe været klar over at terrassens bærende dele var angrebet af råd, hvilket til dels skyldtes en konstruktionsfejl vi ikke var opmærksomme på ved køb af huset. Terrassen stod på en konstruktion af kæmpe store sveller og bjælker og bare tanken om at skulle flytte disse kunne gøre mig træt. Nå men jeg måtte jo få kigget på det og løsnede nogle ikke bærende beslag, der holdt nogle borde. Da det var gjort faldt hele den ene side af gelænderet til jorden og afslørede problemets omfang. Det var tid til at få bygget ny terrasse.

Jeg henvendte mig til en professionel terrassebygger og bad om et tilbud på fjernelse af den gamle og bygning af en ny. Vi havde en god dialog og jeg sendte ovenstående billeder af opgaven, men fik efter kort tid, det nedslående svar, at han ikke ønskede opgaven.

Kan jeg mon selv bygge den, spurgte jeg mig selv? Jeg er ikke håndværker, jeg har aldrig bygget større ting af træ og de 2 eneste motoriserede stykker værktøj jeg ejer er en boremaskine og en skruemaskine.

Svaret blev at jeg prøver og sammen med min søn gik jeg i gang med det store arbejde med at rive fra hinanden, løsne de skruer som var mulige at løsne, save de store uhåndterlige bjælker ud i mindre stykker, så de kunne fyldes i bilen og køres på genbrugspladsen. De tidligere terrassebrædder har jeg gemt med håb om at de kan genbruges. Dem vender jeg tilbage til.

Da nedrivningsarbejdet var afsluttet og bilen havde taget 5-6 ture til genbrugspladsen med byggeaffald, fik jeg planet underlaget og kunne nu begynde opmålingen til den nye terrasse. Jeg havde brugt en del aftener på at kigge you tube videoer om hvordan man bygger terrasser. Jeg har linket til den side, som var mest hjælpsom for mig. Sådan bygger du din egen træterrasse.

Jeg bestilte materialer og gik efter en så bæredygtig løsning, som overhovedet mulig. Det er således kun de bærende strøer, som er trykimprægneret og det alene af den grund, at jeg ikke kunne finde bedre løsninger. Stolper og terrassebrædder blev bestilt i lærketræ.

Da materialerne ankom gik jeg i gang med at sætte de bærende stolper på stolpefødder i beton. Det krævede både grundig opmåling og mange forsøg inden de både stod stabilt og fast på underlaget og samtidig i vatter. Filosofien gennem hele byggeriet har været grundighed. Hellere bruge lidt ekstra tid på at måle op og lave det om, som ikke fungerede helt godt, end stå med et problem senere hen. Den tid tænker jeg var godt givet ud, for da jeg nåede til at lægge terrassebrædder passede det som fod i hose.

Nu står jeg så med et resultat jeg er rimelig stolt af. Brædderne fra den tidligere terrasse skal pudses af og fungere som afdækning rundt om terrassen og derefter skal den sidste finish være på plads. Det bliver nok først til foråret at jeg er helt færdig og kan fremvise det endelige resultat.

Til gengæld har jeg fået udfordret mig selv og udført end håndværksmæssig præstation jeg tvivlede på var mulig. Resultatet er indtil videre blevet meget bedre end jeg turde håbe på og med en forholdsvis lille indsats i forhold til hvad jeg havde frygtet.

Prisen på at gøre det selv ender med at blive under en fjerdedel af hvad det ville have kostet at få en tømrer til opgaven. Det ved jeg fordi, at nu hvor vi har sparet penge på at bygge terrassen selv, har vi fået en tømrer til at give tilbud på at udskifte karmen på vores terrassedør. Han gav samtidig et bud på hvad han skulle have haft for at bygge den.

Nu kan tømreren i stedet lave vores dør og på den måde sørger vi for, at der også er arbejde til tømreren, som kan udføre de opgaver, der kræver mere end mine håndværksmæssige kompetencer rækker til.