Gud, konge og mord

Efter en dag i det regnvåde Sigtuna, kørte vi igen mod nord. Natten tilbragte vi i Sveriges fjerde største by Uppsala. Jeg var syg over natten med hovedpine, kvalme og de gener der medfølger. Derfor var formen ikke den bedste, da jeg vågnede. Jeg tænkte det var bedst at springe morgenmaden over og komme til hægterne med en kop kaffe, mens jeg prøvede at genopfriske minderne om byen.

Historiske dramaer

Fra vores roadtrip i 2017 huskede jeg besøget i Carl Linnés bolig og synet af domkirken udefra. Derudover huskede jeg Uppsala, som en grim og kedelig by, så det var ikke de store forventninger jeg havde til gensynet. Heldigvis tog jeg fejl.

Byen viste sig at være overordentlig interessant og har det hele i historiske dramaer. Så sent som i 1520 fandt et blodigt slag sted syd for Uppsala. Den svenske bondehær kæmpede mod danskerne i sneen. Mange af de faldne blev begravet i massegrave nedenfor slotsbakken, som blev fundet under udgravninger i 2001.

Vasaborgen

Vasaborgen blev bygget som forsvarsværk af Gustav Vasa i 1549. Måske havde han stadig befrielseskrigen mod Danmark i 1520 i tankerne, da han byggede borgen. Han havde i hvert fald bondeoprøret kendt som Dackefejden fra 1542 til 1543 i frisk erindring. En række utilfredse bønder med Nils Dacke i spidsen gjorde oprør mod skattetrykket og kongens forsøg på at centralisere magten.

Uppsala

Efter Gustav Vasas død overtog hans ældste søn, Erik magten. Et besøg i slottets kældre gjorde os klogere på denne konges vanvittige forfølgelsesvanvid. I et anfald af paranoia fængslede han en række adelsmænd, heriblandt Svante Sture og hans to sønner.

Den 24. maj 1567 kommer kong Erik pludselig oprørt og rasende ned i fængslet og stikker Nils Sture ned. Fortvivlet over hvad han har gjort skynder kongen sig væk, men vender kort tid efter tilbage. Her beordrer han at Nils far, Svante Sture og hans bror Erik Sture, skal dræbes. Det samme skal 2 andre adelsmænd og nogle af kongens gamle læremestre.

Episoden banede vejen for en blodfejde mellem kong Erik og kongens bror Johan. Den medførte, at Erik blev afsat som konge og holdt fanget indtil han blev myrdet. Man mener det var Johan der bestilte mordet på sin bror og sørgede for at han blev forgiftet med arsenik.

Historien kan opleves og fornemmes ved et besøg i slottets velbevarede kældre. Ud over den drabelige historie giver besøget også et mere fredeligt indblik i 1600 tallets hofliv.

Uppsala
Uppsala
Uppsala
Vasaborgen

Katedralen

Efter denne grumme historie besøgte vi Uppsala Domkirke, som er Skandinaviens største og et absolut besøg værd. Det tog 200 år før den i 1587 var færdigbygget. En række af de store svenske konger, heriblandt Gustav Vasa, er stedt til hvile her.

Uppsala
Uppsala

Bliver tanden lidt sød er Uppsala også leveringsdygtig i godis og smukke omgivelser, så efter at have fodret børnene af med godis til turen tog vi en lille rundtur i byen.

Byvandring

Det viste sig også her, at byen havde langt mere at byde på end jeg huskede. Jeg kørte fra Uppsala langt mere positivt indstillet end da jeg ankom. Det gjorde det selvfølgelig heller ikke dårligere, at solen skinnede fra en (næsten) skyfri himmel og temperaturen havde sneget sig op over 20 grader.

Uppsala
Uppsala
Uppsala
Uppsala

Et godt stykke op af eftermiddagen forlod vi byen og svingede atter ud på E4 med kurs mod nord.

Uppsala

Overnatning i vildmarkshytten

Efter et par timers kørsel var det tid til at strække ben. Vi svingede bort fra vejen mod en rasteplads. Mens familien gik i kiosken, fulgte jeg en lille sti der førte ned mod en sø. Den gik forbi en lille strand og videre ind til nogle hytter.

Det virkede som et fristende overnatningssted, så vi bestilte en overnatning. Sådan gik det til at vi tilbragte natten i en lille vildmarkshytte ved Ångersjön. Aftenen sluttede med godis, kortspil og en lille aftendukkert. Vandet var koldt, så helt under kom jeg aldrig, men det gjorde mine 2 yngste børn til gengæld. Sejt gået.

Jeg vågnede tidligt og besluttede at udforske området. Det blev til 9-10 kilometer i varieret natur med tydelige spor af elge. Desværre fik jeg kun efterladenskaberne at se.