Vandgang og bjergklatring

Da alt var pakket og klart svingede vi atter ud på den svenske highway mod nord. Strækningen mellem Harnösand og skuleberget er en af de smukkeste strækninger på E4. Vi glædede os til turen, der både bød på vandgang og bjergklatring. Men inden skulle der indtages morgenmad, da vores impulsive overnatning i vildmarkshytten ikke inkluderede morgenmad.

Indalsälven

Dernæst tog vi et ordentligt stræk indtil vi fandt et nyt spændende sted at strække ben. Indalsälvens delta er bygget af sand, der føres med vandet ud mod havet og aflejres når strømmen aftager. Det danner nogle små øer, som efterhånden er bevokset med løvskov, småbuske og engplanter. Man har adgang til området via. hængebroer og stier. Bevæger du dig ind i skoven, så husk myggebeskyttelse.

vandgang og bjergklatring

Harnösand

Efter lidt vandring i det våde element kunne vi klare et nyt længere stræk og gjorde holdt i Harnösand. Det var tid til en lille forfriskning og en tur rundt i byen, nu hvor solen var brudt frem efter en regnvåd formiddag. Vi erfarede, at der ligger en meget smuk domkirke i byen og havnen også har noget at byde på.

Vi kunne sagtens have brugt længere tid i Harnösand, men ville også gerne nå Höga kysten og Skuleberget inden aften. Strækningen mellem Harnösand og skuleberget er en af de smukkeste strækninger på E4, så vi glædede os til turen.

Skuleberget

Det skal siges at børnene mest så frem til at klatre op af skuleberget – endda så meget at jeg frygtede, jeg havde skruet deres forventninger til klatreturen for højt op. Det viste sig heldigvis, at det ikke var tilfældet. Jeg var flere gange noget forpustet i forsøget på at følge med børnene, der skød afsted som bjerggeder op af den stejle stigning, som går nærmest lodret op af bjerget.

vandgang og bjergklatring

Selv om vi tog en lettere rute ned, tog det længere tid end forventet. Ovenpå en dag med vandgang og bjergklatring, blev det sent inden vi kørte ind i Örnsköldsvik, som var målet for natten.

Örnsköldsvik

Örnsköldsvik huser en kæmpe Fjällräven outlet, så den stod på shopping den følgende formiddag. Inden outlet shoppingen nåede vi et lille kig i den spændende og levende havneby, som ud over et par skihop ramper, også har en stor ishockey arena, selvfølgelig sponseret af Fjällräven, som har sin oprindelse i byen.

Ikke langt fra outletten ligger en kirke på toppen af en bakke. Den var formet anderledes end mange andre kirker og derfor måtte den selvfølgelig besøges. Vi blev modtaget med kaffe og cookies og fik historien om kirken.

Længere nede af bakken lå den oprindelige kirke, men bønderne i byen ville gerne have en mere moderne. På et tidspunkt sprængte de den oprindelige kirke i stumper og stykker, hvorefter en ny kirke kunne bygges på toppen af bakken. Den skulle lyse som en lygte ud over landskabet, hvilket gav os forklaringen på den særprægede form. Desværre glemte vi at få et billede udefra, men det giver jo en god undskyldning for at komme tilbage til Själevad kirke. I det hele taget er Örnsköldsvik en by man har lyst til at besøge igen og udforske lidt mere.

Robertfors

Da vi atter rullede afsted på E4 var solen brudt igennem og skinnede fra en skyfri himmel. Efter en skøn dag besluttede vi, at natten skulle tilbringes i telt. Vi fandt et sted at proviantere, så vi var parate til teltturen. På et tidspunkt dukkede nogle spændende skilte op på vejen. Vi tog en afstikker ned af grusvejen og fandt et nogenlunde plant sted at slå lejr. Op med et par telte, gang i bålet og så var der ellers lagt op til grill i aftenstunden.

Vi havde håbet at skumringen skulle nydes omkring bålet, men det blev aldrig rigtig mørkt, så i stedet tog vi en aftentur i skoven og erfarede at stedet hed Laxbacken og lå i Robertfors.

Efter en lys og kold nat kunne vi næste morgen lyne teltdugen op og nyde morgensolen fra en skyfri himmel. Hyggelig morgenmad over bål, hvor der både blev ristet toast, varmet kaffe og lavet blåbærsuppe med brødcroutoner.

Herefter pakkede vi lejren af vejen og gik en længere tur i det skønne område.

vandgang og bjergklatring

Med vandgang og bjergklatring i bagagen gik turen atter mod nord. Eftermiddagen blev en køreeftermiddag med et stræk på 221 kilometer til Luleå. På vejen gjorde vi et ophold i Skellefteå og gik en tur i byen, hvor faldt vi over et fantastisk flot kaktus og sukkulentbed. Det blev til en hyggelig gåtur langs floden, inden vi rullede videre til Luleå hvor vi tilbragte natten.

Læs med i næste afsnit, hvor vi befinder os lige på grænsen.