Vildmarksvejen

Vildmarksvejen har det hele i skønne badesøer, fantastiske elve og fosser, vandfald, panoramaudsigter og vildmark. Et sansebombardement af dimensioner.

Vejen mod vejen

Dag 12 på vores fantastiske roadtrip blev en rigtig køredag. Uden pauser er der 465 kilometer og 6,5 times kørsel fra Gällivare til Vilhelmina, som var dagens bestemmelsessted. Vi gjorde holdt i Jokkmokk, der ligger lige på kanten af polarcirklen. Jokkmokk var byen der satte hele eventyret i gang. Derfor var det også den rigtige by at forlade polarcirklen fra.

Hen under aften ankom vi til Vilhelmina. Stadig i Lapland og stadig i vildmarken, men dog en smule vemodigt igen at se mælkebøtter i vejkanten, fordi det jo betød, at vi var på vej tilbage til det kendte. Vi følte os bestemt ikke færdige med at udforske området Nord for polarcirklen, men foreløbig var det et farvel. Heldigvis kunne vi stadig nå at snuse til vildmarken og naturen, når vi på 13 dagen ville tage Vildmarksvejen.

Udsigten fra vores hotelvindue i Vilhelmina.

Vildmarksvejen i al sin pragt

Vi stod tidligt op og nød morgenmaden på hotellets udendørs terrasse, ganske uvidende om, at vi ville få en dag med et sansebombardement af dimensioner. Det skulle vise sig at Vilmarksvejen havde det hele i skønne badesøer, fantastiske elve og fosser, vandfald og panoramaudsigter. Det var som om hele vores tur blev gengivet i resumé på denne ene dag.

Malgovik

Først gik turen mod vest til Malgovik, dernæst mod nord til Dimforsen. Mod vest til Hällfors, hvor vi gjorde holdt og tankede op rent mentalt, men også i form af rent og køligt kildevand.

Vildmarksvejen

Vi troede netop vi havde oplevet det smukkeste da Trappestegforsen og Kultsjön i Saxnäs åbenbarede sin skønhed.

Vildmarksvejen
Vildmarksvejen

Da vi begyndte opstigningen ved Klimpfjäll, havde vi atter udsigt til hvide snetoppe på fjeldet. Snart kunne vi nyde både sol, sne og kulde, tæt på den Norske grænse.

Vildmarksvejen
Vildmarksvejen
Vildmarksvejen

Efter leg i sneen på den kølige fjeldtop kunne vi kort tid efter, igen gå tur under lunere himmelstrøg, da vi gik de 4 kilometer frem til koralgrottens indgang.

Vildmarksvejen
Vildmarksvejen
Vildmarksvejen

Sidste stop på vejen nåede vi efter 20 kilometer på grusvej. Vi var jo efterhånden vant til at køre offroad, så vi tog chancen selv om vejen føltes lang. Da vi senere stod og kiggede på Hällingsåfallet var det som om naturen og vildmarksvejen bød os på den store og afsluttende finale. Alle sanser blev mættet. Luften ved faldet er mættet af små dråber vand, som betyder at der dannes regnbuer i slugten når solen skinner. Det var en helt fantastisk oplevelse at stå i aftenstunden og nyde naturens vidunderlige skaberværk.

Vildmarksvejen
Vildmarksvejen
Vildmarksvejen

Kort før vi nåede vores hotel i Östersund, så vi 2 elge, der stod og græssede i aftenskumringen. Det var lige prikken over i´et på en dag med naturoplevelser ud over det sædvanlige.

Hjemtur

Efter sådan en dag gjorde det ikke så meget at vi skulle køre langt næste dag. Mere vemodigt var det, at vi nu for alvor, kunne se vi havde forladt civilisationen, da vi kom til en by med hovedstrøg og de sædvanlige kædebutikker. Vi fandt et sted vi kunne få et godt måltid mad og beredte os på en lang køretur den kommende dag.

Ud over et kort besøg på en gammel svensk gård fra 1600 tallet og nogle få provianteringsstop, bød den kommende dag ikke på de store oplevelser. Efter en lang køredag endte vi på dag 14 i Karlstad. Karlstad var værtsby for forhandlingerne om opløsning af unionen mellem Norge og Sverige, som blev endelig vedtaget i 13. oktober 1905. Dagen hvor Norge blev selvstændigt.

15. dagen var igen en køredag med et enkelt kort stop hos en god ven i Göteborg. Derefter gik turen hjemad på motorvej. Vi havde netop passeret Helsingborg og truffet beslutning om, at eftersom alt forløb fint, ville vi at satse på Øresundsbroen. Det skulle vi aldrig have gjort, for kort tid efter viste det sig, at motorvejen var lukket grundet vejarbejde. Der holdt vi så i timelang kø, inden vi fik sneglet os frem til en afkørsel og fundet en alternativ rute. Sent samme aften rullede vi ind i indkørslen foran vores hjem og kunne gense resten af familien.

Læs mere om Vildmarksvejen