5 perler på E4


Skal du på Roadtrip til Sverige? På E4 langs den botniske bugt er der masser af gode oplevelser og destinationer. Her er 5 perler på E4 som kan anbefales.


1. Sigtuna

Er man historisk interesseret kan man besøge Sigtuna, der ligger ca. en times kørsel nord for Stockholm. Sigtuna regnes som Sveriges ældste by, grundlagt i år 970 af vikingekongen Erik Segersäll.

Erik Segersälls søn Olof Skötkonung gav byen købstadspriviligier i 1010 og slog de første svenske mønter her. Det fik byen til at blomstre, som både kongeby, handelsby og kirkeligt center.

Det er i Sigtuna man finder Sveriges ældste gågade. Byen har været en central Svensk handelsby frem til slutningen af 1100 tallet. En chamerende by, hvor de mange træhuse i forskellige farver, dagligt fyldes af amerikanske turister på rundfart.

Sigtuna Roadtrip til Sverige

Husk også et besøg på museet. En spændende rejse tilbage i tiden med mange arkæologiske fund, der tydeligt illustrerer, at Sigtuna engang var et vigtigt handelscentrum.

Det er også i Sigtuna man finder Sveriges mindste rådhus. Kig forbi når du er i byen og få den spændende historie. Hvis du bevæger dig væk fra hovedgaden kan du besøge Sankt Olofs kirkeruin fra middelalderen.

Sigtuna Roadtrip til Sverige
Sveriges mindste rådhus
Sigtuna Roadtrip til Sverige
Sankt Olofs kirkeruin fra middelalderen

2. Uppsala

Det tager ca. 40 minutters kørsel fra Sigtuna mod nord at ramme Uppsala, som WWF i 2018 kårede til verdens bedste klimaby.

Carl Linnaeus botaniske have

Her vil jeg helt klart anbefale at man besøger Sveriges berømte botaniker, læge og zoolog, Carl Linnaeus botaniske have.

Han har blandt andet udviklet det system til arts- og slægtsbestemmelse, som man bruger den dag i dag. Linnaeus gjorde en række af sine opdagelser i den botaniske have, da han i 1728 blev tilknyttet Uppsala universitet.

Overalt i haven kan man se små bure eller platforme, som afslører en af Linnaeus store passioner. Han samlede nemlig på små aber, der fik lov at boltre sig i haven, når vejret var til det.

Lige inden han fyldte 25 år i 1732, drog han på expedition til Lapland, hvor han i 6 måneder studerede plantelivet i området. En præstation i sig selv, da transporten dengang foregik til fods eller på hesteryg. Hvis man vil blive klogere på en af videnskabens store mænd, kan et besøg i haven klart anbefales Linnémuseet.

Uppsala Roadtrip til Sverige

Domkirken

Carl von Linné er begravet i Uppsala´s domkirke, som regnes for en af Nordens største katedraler. Det tog mere end 200 år før kirken i 1587 var færdigbygget. En række af de store svenske konger, heriblandt Gustav Vasa, er stedt til hvile her.

Uppsala Roadtrip til Sverige

Gustav Vasa blev konge efter at Sverige havde brudt med Kalmarunionen den 6. juni 1523. Han ligger begravet i domkirken, hvor også hans kroning fandt sted den 6. juni 1523. Efter besøget i domkirken kan man passende besøge Vasaborgen, som han byggede, som forsvarsværk i 1549.

Uppsala Roadtrip til Sverige

Vasaborgen

Efter Gustav Vasas død overtog hans ældste søn, Erik magten. Vil man blive klogere på denne konges vanvittige forfølgelsesvanvid (Læs Mere), kan man besøge slottets velbevarede kældre, som dog også giver et mere fredeligt indblik i 1600 tallets hofliv.

Husk også at downloade appen Visir Uppsala, så kan du komme på en spændende virtuel rejse til fortidens Uppsala.

Afslapning og shopping

Efter de historiske og kulturelle oplevelser kan du tage en tur rundt i byen, som både byder på shopping og spændende arkitektur. Herefter kan du slutte med en afslappet tur langs floden og nyde udsigten fra en af de mange spændende broer. Er du til overnatning i byen er der gode overnatningsmuligheder i Uppsala.

Uppsala Roadtrip til Sverige

Er du til det mere primitive kan du tage 3,5 times kørsel stik nord af E4 og køre af ved Ångersjön vildmarkscamping, hvor det er muligt at leje primitive vildmarkshytter til billige penge. Husk proviant for det er ikke sikkert kiosken har åbent når du ankommer og udvalget er meget sparsomt. Til gengæld er det super hyggeligt og der er gode badeforhold ved søen.

Roadtrip til Sverige

3. Höga kysten

Höga kusten bron er et af Sveriges højeste bygningsværker 180 meter over havet. Byggeriet begyndte i 1993 og broen, som er inspireret af Golden Gate-broen i San Fransisco, blev indviet første december 1997. Brospændet er Skandinaviens længste så det er absolut et fotostop værd. Denne del af E4 er på FNs liste over steder, karakteriseret som bevaringsværdigt og særligt beskyttet område. Når man kører på strækningen er man ikke i tvivl om grunden.

Roadtrip til Sverige
Höga Kusten broen.

4. Skuleberget

Det meste af Skuleberget var dækket af vand for 9600 år siden. Da isen, som under istiden trykkede landskabet sammen, forsvandt begyndte landskabet at rejse sig igen. Det er nu verdens højest beliggende kystlinje i 286 meters højde. På toppen er det afmærket, hvor vandet gik til for 9600 år siden. Der er gode vandreruter og shelters undervejs, hvis man skulle få lyst til en overnatning på bjerget.

Skuleberget

Hvis man er outdoor menneske eller lystfisker skal man, på sit Roadtrip til Sverige, huske at svinge bilen forbi Naturkompagniets store butik i Örnskjoldsvik. Den er synlig fra vejen og huser bl.a. en stor Fjällräven outlet medmasser af gode varer til billige penge.

5. Gammel Kirkestad i Luleå

Gammel Kirkestad er 400 små stugor/hytter placeret rundt om middelalderkirken. Byen blev grundlagt i 1600 tallet og er optaget på Unesco´s verdensarvsliste over bevaringsværdige steder.

Hytterne blev brugt af kirkegængere, der kom langvejs fra og ikke kunne nå hjem samme dag. En tur rundt i byen er som at gå tilbage i tiden. Når man kigger ind i de gamle huse får man indtryk af, at det ikke er meget i de gamle huse, der har ændret sig siden 1600 tallet.

Gammel Kirkestad

Læs også:

2 tanker om “5 perler på E4”

  1. Dét er altså sjovt, det er ikke 1 time siden vi sad og talte om den tur, og jeg sagde til Robert: hvis bare vi når til Luleå, så er jeg tilfreds. Tak for den beskriver, Michael, meget inspirerende og det får bestemt givet meget mere lyst til at tage den tur.

    1. Dejligt i blev inspireret. Det er en skøn strækning og svært at nøjes med 5 favoritter. Forhåbentlig kommer i videre end til Luleå, men det er en helt anden historie, som kommer senere.

Der er lukket for kommentarer.