Dag 3 på vores roadtrip mod Arktis sluttede 62 grader nord. Kursen førte os lige gennem Uppsala, hvor vi skulle besøge en af Sveriges berømte videnskabsmænd.
Sveriges berømte videnskabsmand
Carl Linnaeus, Sveriges berømte botaniker, læge og zoolog, har blandt andet udviklet det system til arts- og slægtsbestemmelse, som man stadig bruger den dag i dag. Linnaeus gjorde en række af sine opdagelser i den botaniske have. Den ligger i tilknytning til professorboligen, som han anvendte, da han i 1728 blev tilknyttet Uppsala universitet.
Overalt i haven kan man se små bure eller platforme, som afslører en af Linnaeus store passioner. Han samlede nemlig på små aber, der fik lov at boltre sig i haven, når vejret var til det.
Lige inden han fyldte 25 år i 1732, drog han på expedition til Lapland, hvor han de kommende 6 måneder studerede plantelivet i området. En præstation i sig selv, da transporten dengang foregik til fods eller på hesteryg.
Carl von Linné er i øvrigt begravet i Uppsala´s domkirke fra 1435. Domkirken regnes for en af Nordens største katedraler. Gustav Vasa, som blev konge efter at Sverige havde brudt med Kalmarunionen, blev kronet her 6. juni 1523 og ligger også begravet i domkirken.
Hvis man vil blive klogere på en af videnskabens store mænd kan et besøg på Linnémuseet klart anbefales.
Hvor ská vi sove i nat?
Nå men vi skulle jo nordpå, så efter en god frokost i Uppsala tog vi et langt stræk på E4. Vi sigtede efter Harnosand godt 5,5 times kørsel fra Uppsala.
Det var som om, at jo længere nordpå vi kom, des varmere blev det. Da vi et par timer senere gjorde holdt for at få en forfriskning ved Tönnebro rasteplads, 61 grader nord, viste termometret 28 grader. Solen skinnede fra en næsten skyfri himmel og det var næsten ikke til at fatte, at vi var på roadtrip mod Arktis.
Harnösand
Vi nåede frem til Harnösand tidligt på aftenen og havde egentlig planer om overnatning på Hotel Höga Kysten. Søgningen på Hotels.com bød dog også på Getbergets Bed & Breakfast i nærheden. Da det kun kostede ca. halvdelen af hvad Hotel Höga Kysten kostede, valgte vi pris frem for beliggenhed. Overnatningen måtte foregå på Getberget i Ramvik. 25 minutters kørsel, så ville vi være fremme – troede vi.
Desværre fik vi sat GPSén på economic route, som den dag betød 8 km. på en smal og ujævn jordvej gennem skoven, hvor man maks. kunne køre 20 km i timen. Vi sendte en venlig tanke til vejguderne og bad om, at der ikke kom en modkørende. De 25 minutter blev til en times kørsel på ujævn vej, inden vi var fremme ved destinationen 62 grader nord.
62 grader Nord
Værtsparrets gæstfrie modtagelse fik os heldigvis til at glemme den hårde køretur i det uvejsomme terræn. Efter indkvarteringen leverede de en skøn hjemmelavet toast til de sultne rejsende. Da vi havde set på både heste, får, høns, badesø og nydt udsigten på stedet, var vi mættet af dagens oplevelser. Godt trætte gik vi til ro i den lille hytte.
Værtsparret fortalte, at vi var så langt nordpå, at vintertemperaturen ofte sniger sig ned på minus 30-40 grader med et snedække så kraftigt, at snescooteren er det bedste transportmiddel. Dog generede det sjældent fårene, der trods mulighed for at gå i læ, holdt sig ude i kulden. Kulde mærkede vi dog ikke meget til på denne skønne og lune sommeraften, hvor kalenderen skrev søndag d. 30. juli 2017 og vi befandt os 62 grader nord.
På vej mod dag 4
Efter en god nats søvn og et farvel til værtsparret, trillede ud af grusvejen, drejede til venstre mod Kärrby og fulgte vejen i 10 minutter, hvorefter vi igen ramte E4. Så let kunne det gøres og den lange ujævne skovvej, viste sig at være en unødvendig omvej. Den kunne vi have sparet. Nå, men vi var på roadtrip mod Arktis og her på fjerde dagen kunne vi se frem til nye gode oplevelser.
Rejsen fortsætter til Toppen af den Botniske bugt.