Den glemte bog

Den glemte bog


I en lille brun konvolut ligger manuskriptet til den glemte bog. En 75 år gammel rejsebeskrivelse. Skrevet af en person, der besad viljestyrkens drivkraft og en stærk drøm.


Den glemte bog

En antropologisk rejse

En novemberdag for 75 år siden tog en 24 årig mand afsted mod Nord. Uden penge og det rette udstyr til at klare sig i vinterkulden, forfølger han en drøm. Det er en personlig test. Har jeg den personlighed og er jeg gjort af det særlige stof det kræver at lave antropologiske feltstudier og leve blandt de mennesker jeg vil studere, spørger han sig selv. Det vil han teste og det viser sig, at det har han. Han bliver senere hen dansk antropologis første magister og professor og en internationalt anerkendt forsker.

I Samernes land

I November 1945 er han blot en geografistuderende der tager på rejse til Samernes land. Han tilbagelægger 800 kilometer på ski fra Kiruna ind gennem Finland op gennem Norge fra Kautokeino til Alta. Han udsætter sig for sult, kulde og livsfare, fordi han stædigt forfølger en drøm og søger viden. Han ville lære at leve som Samerne og kende deres kultur.

Han har intet med sig, han kan bruge i den kolde vildmark ud over sin vilje, stædighed og nysgerrighed. Som han selv skriver i bogen. “Jeg kom til dem med mit eget udstyr, men ingen af mine ting duede i ødemarken.

Han gennemfører en stor del af turen i hullede og kolde støvler, som han kun kan holde varmen i, når han er i bevægelse. Først sent på rejsen lykkes det at få fat i varmt og egnet fodtøj.

Den glemte bog

Manuskriptet til bogen om Johannes Nicolaisens rejse til Sameland i vinteren 1945-46 har ligget i en lille brun konvolut, indtil det blev opdaget, nærmest ved en tilfældighed, i forbindelse med arbejdet på en fagbog. Og heldigt for det, for det er en antropologisk rejse og fantastisk skildring på flere planer.

Her 75 år efter er det en rejse i både tid og sted. En rejse til et andet sted i en anden tid. Det gør at bogen bliver et historisk vidnesbyrd om en kultur, som ikke længere eksisterer i den form bogen beskriver. Et vidnesbyrd om en natur, kultur og håndværksmæssig kunnen, som let kan gå tabt, medmindre vi passer på.

Bogens detaljerede beskrivelser giver et spændende historisk indblik i området, som det formede sig i 1945. Et indblik i beboernes, særligt Samernes, hverdag og levevis på det tidspunkt.

Kontrasten mellem natur og menneske

Det er en bog, der ud over rige kulturbeskrivelser forsøger at indfange ødemarkens væsen og skønhed “kontrasten mellem natur og menneske, en vældig kontrast der alligevel skaber en fredfyldt balance i sindet og i forbindelse med det bløde, tyste snedække får tankerne til stille og roligt at vokse frem inde fra – tanker der ikke fostres af en tænkende hjerne, men ubevidst af natur og menneske i forening – værdifulde tanker for sindets ro.

Det lykkedes bogen at indfange mig. Jeg slugte den, som en anden roman og nød fortidens rejse til et fascinerende, men svært tilgængeligt område. Endnu mere imponeres jeg over den stærke drivkraft, der ligger i at følge en drøm. Godt at bogen hverken blev gemt eller glemt, men fik liv efter 75 år.


Bogens detaljerede beskrivelser giver et spændende historisk indblik området, som det formede sig i 1945. Et indblik i beboernes, særligt Samernes, hverdag og levevis på det tidspunkt.