15 dage på landevejen med 7400 tilbagelagte kilometer på roadtrip gennem Sverige, Norge og Finland. De første kilometer byder på sol, varme og skønne oplevelser i det Svenske sommerland.
Rejsen begynder
Vi forlod Vestsjælland i regn og bygevejr og kørte mod Helsingør.
Helsingør – Helsingborg ruten var lidt længere tidsmæssigt, men vi kunne spare nogle timer bag rattet. Der var 275 km. til første destination og med beregnet 3½ times kørsel på E4, blev pausen på færgen et velkomment afbræk.
Vi fortrød ovenikøbet at vi tog en anden rute på hjemturen, men mere om det på et senere tidspunkt.
Mod Vättern og Bunn
Første destination på vores roadtrip mod Arktis, var Bunn vest for Gränna, som ligger ved Vätterns østlige bred. Sveriges anden største sø viste sig fra sin bedste side og det var en udsøgt fornøjelse, at køre i fuld sol med vand på den ene side og klipper på den anden. Hvis det ikke var for de karakteristiske svenske træhuse i gul og rød, som lå smukt placeret på strækningen, kunne man tro, man befandt sig i Sydeuropa.
Høj sol i det svenske sommerland
Vi nåede frem til BauerGården gästgiveri & konferens i høj sol. Det var fredag og restauranten bød på svensk grillaften, krydret med en solist der, i bedste sing a songwriter stil, leverede svenske folkeviser. Alt i alt idyl i det Svenske sommerland.
Bunn fik sit navn da jernbanen blev anlagt i slutningen af 1800 tallet. Banen lukkede i 1935, men der ligger stadig en klynge huse langs søen. Området er i dag et velbesøgt sommerhus- og campingområde.
Nynäs, Stockholm og Sigtuna
Efter morgengymnastikken på de udendørs træningsredskaber med udsigt over søen og et godt solidt svensk morgenmåltid, tog vi hul på de næste 225 km til Nynäs slot, 85 kilometer syd for Stockholm. Se mere.
Nynäs slot
Vi tog “bid” på en udstilling i hovedbygningen om fødevarernes udvikling gennem de sidste 100 år. Det var ret interessant og det blev åbenlyst, at ikke bare vores produktionsmåde, men også vores måde at tilberede maden på, har ændret sig i en retning, som er langt mere miljøbelastende end tidligere. Meget er blevet bedre, men der er også noget vi kan lære af tidligere tider.
I staldlokalerne kunne vi få masser af viden om husdyrhold før og nu. Klappe får, grise eller heste.
Bag hovedbygningen kunne vi “ose” i orangeriet og købe en plante med hjem, hvis vi skulle være blevet fristet efter turen i slotshaven.
Solen skinnede stadig fra en næsten skyfri himmel og temperaturen nærmede sig 25 grader. Efter at have jagtet høns, der ikke ubetinget ville deltage på en selfie, gik vi mod stranden.
Fra strand til storby
Selv om vejret var varmt og solrigt (i modsætning til i Danmark, hvor det var koldt og regnfuldt) blev vores planer om badning stoppet af en kraftig pålandsvind, der skyllede alt godt fra havet ind mod kysten. Det skabte en grød i vandkanten, som fik en badetur til at virke meget lidt indbydende. Turen gik i stedet mod Stockholm, der på vanlig vis kunne byde på masser af liv og bystemning.
Sigtuna
Efter endt sightseeing i Stockholm blev det tid til at tænke på overnatning. Vi endte i Sigtuna en times kørsel i nordlig retning og ankom dermed til Sveriges ældste by.
Spor fra Vikingerne
Byen blev grundlagt i år 970 af vikingekongen Erik Segersäll, der ville skabe et handels- og magtcentrum.
Ifølge Wikipedia giver Eriks søn Olof Skötkonung byen købstadspriviligier i 1010 og her slår han de første svenske mønter. I de næste 250 år blomstrer byen, som kongeby, handelsby og kirkeligt center.
I 1187 bliver byen plyndret af folk østfra. Efter dette angreb mister byen sin betydning, da både handlen og magten flytter til Uppsala, Stockholm, Kalmar og Visby.
I sidste halvdel af 1900-tallet har Sigtuna 600 indbyggere og er dermed Sveriges mindste by. Det ændrer dog ikke på, at det er en fantastisk oplevelse, at gå gennem hovedgaden og nyde de forskelligfarvede træhuse. Det giver en stemning af det vilde vesten blandet med vikinger og Pipi Langstrømpe.
Se flere billeder fra Sigtuna.
Klar til en ny dag i det Svenske sommerland
Vi overnattede på Stora Brännbo Konferens och Hotel, hvor vi efter en god nats søvn, en blød opvågning i hotellets spabad og et solidt morgenmåltid, mødte en receptionist, der talte flydende dansk. Hun oplyste, at hun var svensk født af danske forældre, der havde bosat sig i byen. Det var årsagen til hun mestrede begge sprog.
Vi tjekkede ud og fortsatte turen i det svenske sommerland. Næste destination er 62 grader nord.