Når drømmene fødes

Drømmene fødes, når man er ude og har plads til at tankerne flyver. Sådan lød det fra den tidligere Sirius mand Tobias i femte del af programmet kurs mod nord, der sendes på TV2. Tobias havde jævnligt brug for alenetid, så han kunne få åbnet og lade tankerne flyde.

På Fjällrävens blog Foxtrail fortæller Kitty Zaja, en af de tidligere deltagere, hvordan turen forandrede hendes liv. “when you are dogsledding it is suddenly quiet. You are in a white box, you are alone with your thoughts. So I had the time to think about my life and that was when I realised that I was not happy and I needed to make a change.”

Ser man reality programmet alene i vildmarken, bliver det hurtigt klart at overlevelse ikke kun drejer sig om praktiske kompetencer. Den vigtigste faktor, som bliver altafgørende, når det bliver svært er vores tanker. Kan vi holde ud at være alene med os selv eller overvældes vi af negative og ukonstruktive tanker?

Årets danske deltager i Fjällräven polar fortalte, at den største udfordring ved turen ikke var hverken kulde eller fysisk udforldelse. Den største udfordring var at være alene med sine tanker.

Meget tyder på at det først er når vi er alene med vores tanker vi for alvor sættes på prøve. Det er her vi styrkes mentalt og det er her vores drømme fødes. Hvad hvis det er mens tankerne kan flyve, vi udfordres og dannes i livet?

En hverdag uden alenetid

Mange moderne mennesker har skabt en hverdag uden alenetid og plads til at tankerne kan flyve. Vi har skabt en hverdag, hvor vi ikke behøver at være alene med vores tanker. Vi har hele tiden adspredelse i nærheden. Vi kan altid søge tilflugt i en social medievirkelighed, når tankerne kommer for tæt på.

Men tænk hvis det er i ensomheden at vi danner os selv og former vores liv. Tænk hvis det er i ensomheden drømmene fødes. Tænk hvis vi mister muligheden for at føde vores drømme, fordi vi forsømmer at give plads. Tænk hvis vi dermed mister meningen i livet.

Tænk hvis det netop er derfor flere og flere børn og unge i vores samfund fyldes af angst. Tænk hvis det er fordi vi som voksne forsømmer at lære dem, at være alene med deres tanker og dermed fratager dem muligheden for at de kan føde deres drømme.

Jeg vil blive meget glad for dine input. Jeg har spamfilter på mine kommentarer og vil gerne holde en god tone, så indlæg bliver først synlige når de er godkendt. Derfor vil de ikke kunne ses med det samme, men du kan være sikker på de når frem.