Ejby Ådal


Kystskrænterne ved Ejby Ådal og Vellerup er næste del af rejsen rundt i Isefjordens inderbredning. En strækning der byder på fortidsminder og mange gode historier.


Dejligheden

Vi sætter stadig i ved Munkholmbroen og tager de 3 kilometer op til Bramsnæsvig. Nu hvor vi har friske roarme kan vi tage et lille smut ned i bunden af vigen og nyde dejligheden, som har sat sine spor i dansk litteratur. Det var her Christian Winther og hans kone boede et par somre, da han skrev sine Dejlighedsdigte og gjorde forarbejdet til »Hjortens Flugt«, der senere skulle inspirere Henrik Pontoppidan. (Læs mere) Selv om det oprindelige hus ikke findes mere skal man ikke snyde sig selv for dette smukke område.

En af de små hytter man kan se i Bramsnæs vig.

Sælen

På vej tilbage i den østlige del af vigen kan man se en række små hvide hytter. Den ene ligger ved Bramsnæs sejlklub og den anden lidt syd for Ejby havn. Ud for den sidste kan man se “sælen”, som ligger på en sten i vandet. Sælen er et værk af Karl Hansen Glem og ligger på en sten i vandet tæt ved Karl Hansen Glems hus på 90 året for hans fødsel. (Læs mere om sælens historie) Heldigvis er der igen sæler i Isefjorden og det er ikke ualmindeligt at se sæler i Inderbredningen. Jeg ser ofte sæler når jeg er på vandet i området.

Sælen som ligger syd for Ejby havn.

Kystskrænterne ved Ejby Ådal

Vi tager turen ud af vigen og sætter kursen mod nord. Her støder vi på Ejby Ådals stejle kystskrænter med en smal bræmme af hævet havbund foran. Kystskrænterne er skabt ved stenalderhavets erosion af kysten. Der har muligvis levet neandertalere ved Ejby Klint for 120.000 år siden og arkæologer har i samarbejde med fagfolk fra Nationalmuseet ledt efter spor af neandertalere ved klinten. (Læs mere) Når man padler op langs kysten kan man imponeres over de stejle skrænter, fyldt med fortidsminder og nyde de smukke gamle huse, som ligger spredt i området.

Kystskrænterne ved Ejby Ådal
Når man padler op langs kysten kan man imponeres over de stejle skrænter. Det ser ikke ud af så meget på billedet, men der står en stor gruppe mennesker til venstre i billedet, som man kun kan skimte.

Vellerup vig

Efter kystskrænterne ved Ejby Ådal kommer man til Vellerup vig. Her kan man tage et lille smut ind i vigen og nyde roen eller blot fortsætte mod nord, til man når Søndre hammerkrog. Her kan man nyde synet af de gamle bådhus. Man kan sagtens gå i land på stedet og nyde udsigten fra stranden. Går man rundt om pynten er der udsigt til trækfærgen ved Orø/Hammer bakker.

Kystskrænterne ved Ejby Ådal
Indsejlingen til Vellerup vig.

Det gamle bådhus ved Søndre hammerkrog

Det lille bådhus på pynten ved søndre hammerkrog var en del af Hammergården (opført omkring 1880) frem til 1928, hvor ejeren solgte den, men beholdt området, Pynten som sommersted. I 1936 købte billedhuggeren Hans Syberg pynten. I bådehuset holdt fiskeren Skalle-Jørgen til. Han blev kaldt Skalle-Jørgen, fordi han tidligere havde ernæret sig ved at sælge muslingeskaller. Selv om bådehuset tilhørte Syberg, fik SkalleJørgen lov til at benytte det uden betaling. Kilde: Hammergaarden.dk

Det gamle bådhus. Marts 2021.
Det gamle bådhus maj 2020

Mod vest

Efter pausen kan man tage turen mod nord og nyde Orøs smukke østkyst eller mod vest mod Holbæk. Jeg gemmer turen rundt om Orø til et senere indlæg og tager i stedet turen langs Orøs sydkyst, forbi den lille fugleø Rønø. Her yngler både Ederfugl og Knopsvane, så hold god afstand i yngletiden.

Der er lavt på noget af strækningen, men det er muligt at passere i kajak. Det er mere problematisk når man når den lille ø Lindholm. Nord om Lindholm er der meget lavvandet og man risikerer, at man må ud og trække kajakken, hvis vandet i fjorden står lavt.

I stedet vælger jeg at tage turen syd om Lindholm. Her er lavt og der kan ligge store sten, men vandet er klart og sigtbarheden høj, så det er nemt at navigere i, hvis man undlader at komme for tæt på øen.

Udsigt fra Søndre Hammerkrog mod Orøs sydspids.

Tilbage i Bramsnæs bugt

Når man er kommet rundt om sydspidsen er det blot at sigte efter fjordtårnet i Holbæk by eller Kirsebærholmen og tage turen ned langs golfbanen og Dragerup skov til, man atter befinder sig ved Søminestationen.

Der er ca. 7,5 km. fra det lille bådhus ved søndre hammerkrog til Søminestationen. Følger man nogenlunde den rute ned langs kysten, som er beskrevet i indlægget Bramsnæs bugt, giver det en tur på omkring 25 km.

Skulle du få lyst til at se det hele lidt fra oven, kan du snøre vandrestøvlerne og tage turen til fods. Læs mere i indlægget Den bedste vandretur i Ejby Ådal i Hornsherred.


Forbi den lille fugleø Rønø og syd om Lindholm. Sigt efter fjordtårnet i Holbæk by eller Kirsebærholmen og tag turen ned langs Dragerup skov til du atter befinder dig ved Søminestationen.