Fjällräven Polar

Fjällräven Polar blev afviklet første gang i 1997. Tanken var (og er stadig) at give helt almindelige mennesker, uden særlige forudsætninger, mulighed for at overleve i den arktiske polarkulde.

Udvælgelsen af deltagere sker på 2 måder.

Den første måde er ved afstemning, hvor kandidaterne deles op i 10 regioner ift. hvor de er bosat. Jeg vil tilhøre “Nordic West” som dækker kandidater bosat i Norge, Island og Danmark. Den kandidat fra hver region som får flest stemmer vil vinde en plads.

Den anden måde, som sker når den første måde er afsluttet er som følger: Fjällrävens jury vælger en kandidat fra hver region, som bliver teamet op med de kandidater fra samme region der har fået flest stemmer. Således vil man have 10 makkerskaber, som deltager på turen, der foregår i april måned året efter.

Afstemningen foregår i November ved at man via. sin facebookkonto logger ind på Fjällrävens side og afgiver sin stemme. Der følger ingen spam eller reklame med indlogningen og man kan slette appen igen når vinderen er fundet, hvis man ønsker.

Min interesse for Fjällräven Polar blev vakt allerede for mange år siden En dag i november for mange år tilbage faldt jeg over hjemmesiden, hvor tilmeldingen var i fuld gang. Begejstret, men uforberedt oprettede jeg en profil og meldte mig som deltager. Jeg havde hverken video, billeder eller tanker om hvordan jeg ville nå i mål med projektet, så det gav selvfølgelig ikke særlig mange stemmer, men…

… det aktiverede en drøm.

Siden den gang for mange år siden har jeg tænkt på slædetur og polarkulde fra november til april og har gennem disse mange år fulgt årets deltagere på deres fantastiske rejse gennem polarlandet.

Sommeren 2017 var jeg i området hvor det foregår og det fik selvfølgelig tændt drømmen endnu mere. Det kunne være skønt at se landskabet om vinteren. At køre gennem det på hundeslæde. Krydse de brusende floder, som om vinteren er frosne og gemmer sig under sneen. Overnatte under den åbne polarhimmel med nordlyset bølgende på himlen.

Vinteren 2018 gjorde jeg igen et forsøg og det lykkedes mig at holde en 3. plads i stort set hele afstemningsperioden. Foran mig lå 2 norske kvinder. Det vil sige jeg var højst placerede dansker i feltet. Desværre blev jeg indhentet af en dansk kvinde få dage før afstemningen sluttede. Dermed endte jeg på en fjerde plads.

I år havde jeg egentlig besluttet mig for ikke at stille op, men et arrangement i oktober fik igen tændt lysten og eftersom jeg tilsyneladende ikke kan slippe tanken har jeg besluttet at prøve igen i 2019 når afstemningen begynder igen til november.

Hvordan med processen op til?

Processen er sådan at jeg til november skal lægge materiale op og udfylde en profil på Fjällrävens hjemmeside. Der er her jeg for alvor for brug for jeres hjælp med at skabe opmærksomhed om min deltagelse. Jeg får brug for jeres stemme, men også støtte og hjælp ift. at få jeres netværks stemme og måske ovenikøbet jeres netværks, netværk´s stemme. Jo mere omtale des bedre.

Fortællinger fra fjordlandet