Forelsket i Långmaren

Forelsket i Långmaren


Efter en hyggelig formiddag i Norrköping gik turen videre mod Nynäs. Lige inden vi ankom til Nynäs nød vi solen og en frokost i det grønne. Herefter blev det til et glædeligt gensyn med Nynäs slot.


Lige inden vi ankom til Nynäs nød vi solen og en frokost i det grønne.

Nynäs og Långmaren

Efter en hyggelig formiddag gik turen videre mod Stockholm. Lige inden vi ankom til Nynäs nød vi solen og en frokost i det grønne. Herefter blev det til et glædeligt gensyn med Nynäs slot.

Læs om vores første besøg på Nynäs slot i indlægget Det svenske sommerland

Långmaren

Vi besøgte også Ivar Karlssons fødegård Långmaren, som hans farfar flyttede til i 1885. Sammen med sin hustru Ebba, drev Ivar fødegården frem til han gik på pension i 1967. På gården var 2 okser, 5-6 malkekøer, nogle får, 2 grise og høns. Han dyrkede jorden på traditionel vis og anskaffede sig aldrig en traktor. I dag ville man nok kalde Ivar Karlsson for bæredygtig landmand. Han dyrkede, hvad der var brug for i husholdningen. Det som var i overskud blev solgt lokalt.

Nu ejer staten gården og den er en del af Nynäs naturreservat. Lige så snart man tar vejen op mod gården mærker man historiens vingesus og man kan nemt blive forelsket i Långmaren. Besøger man gården om søndagen kan man komme indenfor på gården, der er indrettet som den så ud i 1940érne.

Se filmen hvor Ivar Karlsson fortæller om livet på Långmaren.

Mere om Långmaren.

forelsket i Långmaren
Gården kan være lidt svær at finde, da man i bogstavligste forstand kører i marken omgivet af køer. Vi måtte i bedste Lønnebergstil ud og åbne leddet der holdt køerne inde, inden vi kunne komme ind på gården.

Forelsket i Långmaren

Jeg blev ramt af en ubeskrivelig lyst til at slå mig ned på stedet, da jeg stod på bakketoppen og skuede fra huset og ud over markerne. Drømme om romantiske stunder i solnedgangen, hvor børnene får en svingtur og vi leger i det høje græs, gør at jeg pludselig længes efter at være datidens Ivar og leve det simple liv på landet. Jeg var blevet forelsket i Långmaren

forelsket i Långmaren
Långmaren
forelsket i Långmaren
Långmaren
forelsket i Långmaren
Udsigten fra bakken hvor huset ligger.

Storbyen i regn

Fra at være forelsket i Långmaren og det rolige romantiske besøg i datidens Sverige til, en time senere, at køre gennem Stockholms larm og tætte kaotiske trafik var et kulturchok.

Vi havde bestilt overnatning på et billigt hotel i Bromma. Det viste sig at blive rigtig dyrt. Rigtig dyrt, da det lykkedes, at få 2 parkeringsafgifter hen over natten. Vi boede et sted, hvor der langtfra var kamp om P pladserne så det lugtede langt væk af pengemaskine, at udstede 2 parkeringsbøder midt om natten.

Ruten dag 3 fra Norrköping til Nynäs slotte og Langmaren med overnatning i Bromma.

Regnvåde Stockholm

4 dagen vågnede vi igen til en kølig dag og oplevelserne i Stockholm blev af den regnvåde slags. Tunge skyer hang over byen. Vi nåede heldigvis Gamle Stan og vagtskifte på slottet mens det stadig var tørvejr. Herefter stod den på en tur i Drottningatan.

Aftenen blev et glædeligt gensyn med Sigtuna, som er en fantastisk hyggelig by en times kørsel fra Stockholm. Straks efter ankomst, kiggede vi ud af vinduet fra vores værelse og fik en lille overraskelse.

Ruten dag 4. Fra Bromma til centrum i Stockholm og herefter kurs mod Sigtuna.