Guldborgsund var målet for kajak klubbens årlige vinter camp med frostkolde dage og nætter. Vi var 4 der skulle deltage hen over weekenden og mødes på shelter pladsen parat til afgang i kajakken kl. 10.
Guldborgsund vinter kajak
2. uge i januar begyndte det endelig at syne lidt af vinter med sne og frostdøgn. Lørdag den 16. januar var en frostkold morgen med en temperatur på 3 minusgrader. Bilen var pakket på forhånd og med kajakken på taget gik turen mod Hjelm shelter og teltplads midt i Guldborgsund. Jeg var på vej til kajakklubbens årlige vinter-camp og glædede mig over udsigten til nogle gode kajakdage og endnu en kold nat, så jeg kunne få afprøvet min nyindkøbte sovepose.
Guldborgsund fra syd til nord
Første etape gik nordpå mod Guldborgbroen. Det var koldt og fugten på vores udstyr frøs hurtigt til is. Der hang istapper fra kajakkerne da vi gik i land og indtog frokosten ved Guldborg Falster bådebrolaug. Det var koldt at holde pause og der blev ikke brugt længere tid end højst nødvendigt på frokosten. Lige bortset fra nogle lidt længere toiletbesøg på det opvarmede toilet.
Tilbage i kajakken gik vi nord for broen, hvor vandet blev lidt mere åbent og livligt. Min finne var frosset fast, så det krævede lidt ekstra energi, at holde retningen, i det mere livlige vand. På vej tilbage, lidt syd for Guldborg, mødte vi et par sæler, som gerne kom tæt på kajakkerne.
Turen tilbage mod shelterpladsen foregik i den nedadgående sol, som gav det smukkeste lys. Efter 19 kilometer var vi tilbage på pladsen.
En nat med kulde og frost
Lejren skulle etableres, bålet tændes og maden forberedes. Det blev hurtigt koldt og den varme mad gjorde godt. Det samme gjorde den medbragte gløgg, som sammen med den smukkeste stjernehimmel, kunne nydes ved bålet. Jeg havde desværre ikke plads til pandekagerne, men de så lækre ud.
Selv foran bålet blev det koldt og jeg begyndte at glæde mig til jeg kunne krybe i min nyindkøbte sovepose med en komforttemperatur på -21 grader. Vi gik forholdsvis tidligt til ro, efter en skøn dag på vandet og en hyggelig aften.
Selv om kulden og frosten på teltdugen ikke gjorde udsigten til tøjskift fra yderst til inderst videre attraktiv, er vigtigheden af dette skift afgørende for natten. Hvis man kryber i soveposen helt tør og uden fugt tæt på kroppen er chancen for at fryse mindre. Jeg fik hurtigt varmen og sov skønt og godt natten igennem.
Isbrydning
Næste morgen var der is på kanten af soveposen, hvilket vidnede om at natten havde været rigtig kold. DMI havde lovet -6, men lokalt ved Guldborgsund og tæt på vandet kan det sagtens have været koldere.
Da jeg steg ud af teltet var alle vores ting pakket ind i et tykt lag rimfrost. Væske, som ikke havde ligget i teltet var tæt på frosset. Det gjaldt også mælken til mine havregryn. Inden der kunne spises morgenmad måtte den lige varmes.
Et kig ud på sundet kunne bestyrke os i, at natten havde været kold, eftersom et godt stykke fra bredden og ud mod sundet var belagt med ca. 1 centimeter tyk is. Det krævede lige en “isbrydertur” til fods inden der var lavet en rende til åbent vand.
I isfyldt farvand
Turen gik sydpå mod Nykøbing gennem isfyldt farvand. Flere gange måtte vi padle kajakken gennem flager af is. Det lyder rigtig grimt når isen brydes og skurrer mod kajakken og jeg frygtede for om den ville ende med “fartstriber” når dagen var omme.
Det lød heldigvis slemmere end det så ud og kajakken var stadig i fin stand da dagen var omme. Frokosten blev indtaget ved Toreby sejlklub. Det var en kold fornøjelse og jeg var blevet godt og grundigt kold, da jeg satte mig tilbage i kajakken. For at få varmen tilbage i kroppen blev der sat fart på mod Kalvø, som også var pakket godt ind i is.
Da vi vendte om var sundet isfrit. Med en medstrøm på omkring 2 kilometer i timen var tilbageturen en ren fornøjelse. Solen kastede sine varme stråler mod kroppen og vandet stod nærmest spejlblankt. Således kunne vi ro tilbage i den nedadgående sol og efter 22,5 km den dag, pakke lejren sammen, mens tusmørket sænkede sig over Guldborgsund.