Kan jeg bygge en træterrasse?


Kan jeg bygge en træterrasse fuldstændig uden håndværksmæssige forudsætninger? Det spørgsmål måtte jeg stille mig selv i august 2019.


Et længe ventet problem

Nyligt hjemkommet fra vores Roadtrip til Nordkap 2019, trådte jeg ud på vores dejlige terrasse – og befandt mig pludselig på gyngende grund.

“Åh åh, det tegner ikke godt”, tænkte jeg og overvejede om det mon var nu, hvor problemet ikke længere kunne udsættes.

Vi har længe været klar over at de bærende dele på vores vestvendte terrasse var angrebet af råd, hvilket til dels skyldtes en konstruktionsfejl vi ikke var opmærksomme på ved køb af huset.

Terrassen stod på en konstruktion af kæmpe store sveller og bjælker. Bare tanken om at skulle flytte disse kunne gøre mig træt. Nå men jeg måtte jo få kigget på det og løsnede nogle ikke bærende beslag. Da det var gjort faldt gelænderet i hele den ene side til jorden og afslørede problemets omfang. Det var tid til at få bygget ny terrasse.

Da jeg løsnede nogle beslag faldt gelænderet i hele den ene side til jorden
Jeg løsnede nogle beslag og gelænderet i hele den ene side faldt til jorden

Jeg henvendte mig til en professionel terrassebygger og bad om et tilbud. Fjernelse af den gamle terrasse og bygning af en ny. Vi havde en god dialog og jeg sendte ovenstående billeder af opgaven. Kort efter fik jeg det nedslående svar, at han ikke ønskede opgaven.

Kan jeg bygge en træterrasse?

Jeg er ikke håndværker. Jeg har aldrig bygget større ting af træ og de 2 eneste motoriserede stykker værktøj jeg ejer, er en boremaskine og en skruemaskine. Kan jeg bygge en træterrasse, spurgte jeg mig selv.

Svaret blev – jeg prøver.

Sammen med min søn gik jeg i gang med det store arbejde. Rive fra hinanden, løsne de skruer, som var mulige at løsne. Save de store uhåndterlige sveller ud i mindre stykker. Fylde dem i bilen og køre på genbrugspladsen. De gamle terrassebrædder gemte jeg. Måske kunne de genbruges.

De store uhåndterlige sveller måtte saves i mindre stykker
Den gamle terrasse rives ned og fjernes,
Næsten klar til det nye projekt.

Da nedrivningsarbejdet var afsluttet og bilen havde taget 5-6 ture til genbrugspladsen var det tid til at få planet underlaget.

Hvordan bygger man terrasser?

Nu kunne opmålingen til den nye terrasse begynde. Jeg havde brugt en del aftener på at kigge you tube videoer om hvordan man bygger terrasser.

Jeg har linket til den side, som var mest hjælpsom for mig. Sådan bygger du din egen træterrasse.

Der blev tænkt, tegnet og regnet og endelig kunne jeg bestille materialer. Jeg gik efter en så bæredygtig løsning, som overhovedet mulig. Det er således kun de bærende strøer, som er trykimprægneret og det alene af den grund, at jeg ikke kunne finde bedre løsninger. Stolper og terrassebrædder blev bestilt i lærketræ.

Kan jeg bygge en træterrasse?
Efter stolperne er sat, bygges rammen og der lægges strøer.

Endelig kunne der bygges

Da materialerne ankom gik jeg i gang med at sætte de bærende stolper på stolpefødder i beton. Det krævede både grundig opmåling og mange forsøg inden de både stod stabilt og fast på underlaget og samtidig i vatter.

Filosofien gennem hele byggeriet har været grundighed. Hellere bruge lidt ekstra tid på at måle op og lave om, end stå med et problem senere hen. Den tid tænker jeg var godt givet ud, for da jeg nåede til at lægge terrassebrædder passede det som fod i hose.

Kan jeg bygge en træterrasse?
Terrassen hænger på huset i den ene side og hviler på en tværgående strøer i den anden. Husk et fald på ca. 1 cm pr. meter væk fra huset, så vandet kan løbe af.
Kan jeg bygge en træterrasse?
Terrassens strøer hviler på en tværgående strøer i den anden ende af terrassen
Kan jeg bygge en træterrasse?
Terrassedækket lægges. Brædderne er i lærk og det er nu man bliver glad for grundighed i opmåling af fundamentet.
Kan jeg bygge en træterrasse?
Nu mangler der kun rækværket. De tidligere brædder skal pudses af og genbruges. Det blev en regnfuld og våd vinter, så det var først i foråret 2020 at det blev muligt.

Den nye terrasse

Da sommeren sluttede stod jeg med et resultat jeg er rimelig stolt af. Jeg tænkte jeg kunne bruge vinteren på at slibe brædderne fra den tidligere terrasse. De skulle fungere, som hegn rundt om den nye terrasse. Det blev en regnfuld og våd vinter, så det var først i foråret 2020, at jeg blev helt færdig.

Til gengæld har jeg fået udfordret mig selv og udført end håndværksmæssig præstation, jeg er stolt af. Resultatet er indtil videre blevet meget bedre end jeg turde håbe på og med en forholdsvis lille indsats, i forhold til hvad jeg havde frygtet.

Kan jeg bygge en træterrasse?
Nu mangler jeg kun at skære af stolperne, så er terrassen klar til sommeren.
Kan jeg bygge en træterrasse?
Kan jeg bygge en træterrasse? Svaret må blive JA!
Hjem » Kan jeg bygge en træterrasse?