Roadtrip til Nordkap

Roadtrip til Nordkap


I sommeren 2019 tog vi atter på Roadtrip mod nord. Drømmer du om at tage på Roadtrip til Nordkap i egen bil, så læs vores forskellige indlæg og bliv inspireret til oplevelser på din egen tur.


Roadtrip til Nordkap
Nordkap

Hele familien på Roadtrip til Nordkap

Inspireret af turen i 2017 (Roadtrip til Arktis) var det denne gang hele familien, som tog afsted.

2 voksne, 3 børn, 2 telte og grej til 27 dage på landevejen blev pakket ind i vores Ford Focus. Det blev til en tæt pakket tur med masser af oplevelser.

Rejsen til Nordkap 2019
Ruten som den så ud efter 27 dage på landevejen med masser af oplevelser.

På turen mod nord fulgte vi svenske E4 op langs kysten til den finske grænse. Tog et smut ind i Finland og kørte Nordpå ind i Norge, inden vi tog turen mod syd ned af den Svenske E 45 med enkelte afstikkere undervejs, bl.a. kørte vi af Vildmarksvejen, som har rigtig meget at byde på.

Nedenfor kan du komme ind på de forskellige indlæg og følge de mange stop på vores Roadtrip til Nordkap.


Del 1: Mod nye Eventyr

Mandag den 1. juli klokken 9:30 lukkede vi bagagerummet i bilen og begav os afsted mod Helsingør – Helsingborg ruten. Målet for dagens første etape var Vimmerby og en tur i Astrid Lindgreens verden dagen efter. Skønt var det at blive bragt tilbage i barndommens land med Pippi, Emil, Karlson, Brødrene løvehjerte, Ronja røverdatter og mange flere af barndommens fortællinger. Herefter gik turen til den gamle industriby Norrköping.

Astrid Lindgrens verden


Del 2: Forelsket i Långmaren

På vej mod Stockholm besøgte vi Ivar Karlssons fødegård Långmaren, som hans farfar flyttede til i 1885. I dag ville man nok kalde Ivar Karlsson for bæredygtig landmand. Jeg blev ramt af en ubeskrivelig lyst til at slå mig ned på stedet, da jeg stod på bakketoppen og skuede fra huset og ud over markerne.

Fra det rolige romantiske besøg i datidens Sverige til, en time senere, at køre gennem Stockholms larm og tætte kaotiske trafik var et kulturchok. Oplevelserne i Stockholm blev af den regnvåde slags og aftenen blev et glædeligt gensyn med Sigtuna.

Ivar Karlssons fødegård Långmaren


Del 3: Sigtuna i billeder

Sigtuna er en hyggelig by en times kørsel fra Stockholm. Det bedste man kan gøre er at præsentere Sigtuna i billeder. En chamerende by grundlagt omkring år 970 af vikingekongen Erik Segersäll, der regnes som Sveriges første konge. Mange træhuse i forskellige farver danner rammen om Sveriges ældste gågade.

Vi ankom en regnvåd aften og gaderne lå tomme og øde. Vi fandt dog hurtigt ud af, at sådan en aften skal man søge mod byens spisesteder. Det er her det summer af liv.

Sigtuna.


Del 4: Uppsala

Efter en dag i det regnvåde Sigtuna, kørte vi igen mod nord. Natten tilbragte vi i Sveriges fjerde største by Uppsala. Byen viste sig at være overordentlig interessant og har det hele i historiske dramaer. 

Så sent som i 1520 fandt et blodigt slag sted syd for Uppsala. Den svenske bondehær kæmpede mod danskerne i sneen. Mange af de faldne blev begravet i massegrave nedenfor slotsbakken, som blev fundet under udgravninger i 2001.

Roadtrip til Nordkap
Kanalen i Uppsala med udsigt til Katedralen og Vasa borgen


Del 5: Vandgang og Bjergklatring

Efter overnatning i en vildmarkshytte, besøgte vi Indalsälvens delta på vej mod Harnösand. Indalsälvens delta er bygget af sand, der føres med vandet ud mod havet og aflejres når strømmen aftager. Man har adgang til området via. hængebroer og stier. 

Efter lidt vandring i det våde element kunne vi klare et nyt længere stræk og gjorde holdt i Harnösand. Vi kunne sagtens have brugt længere tid i Harnösand, men ville også gerne nå Höga kysten og Skuleberget inden aften. Strækningen mellem Harnösand og Skuleberget er en af de smukkeste strækninger på E4.

Skuleberget.

Del 6: Robertfors i telt

Dag 8 vågnede vi i Örnsköldsvik. Her besøgte vi Själevad kirke. Den er formet anderledes end mange andre kirker og derfor måtte den selvfølgelig besøges.

I det hele taget er Örnsköldsvik en by man har lyst til at besøge igen og udforske lidt mere. Efter en skøn dag besluttede vi, at natten skulle tilbringes i telt. Vi fandt et sted at proviantere, så vi var parate til teltturen. Vi erfarede at stedet hed Laxbäcken og lå i Robertfors.

Laxbäcken i Robertfors.


Del 7: Lige på grænsen

Vi havde overnattet i Luleå. Inden turen gik mod grænsen, tog vi en rundtur i byen og besøgte den utroligt smukke og stille gamle kirkestad. Lige på grænsen mellem Sverige og Finland deler Torne älv tvillingebyerne Tornio på den finske side og Haparanda på den svenske side. Vi sluttede dagen i Rovaniemi i Finland.

Midnat ved Lumberjack bridge i Rovaniemi.


Del 8: Wildlife i Finland

Vilde dyr i Ranua wildlife park og vilde rovfluer der gik til angreb i Oulanka nationalpark.

Mange af Skandinaviens vilde dyr gemmer sig godt i naturlige omgivelser. Man skal være mere end heldig, hvis man ser bjørn, los, jærv, ulv osv. i den finske natur, så vi snød lidt og tog i Ranua wildlife park, inden vores besøg i Oulanka nationalpark.

Roadtrip til Nordkap


Del 9: Samisk gæstfrihed

Vi overnattede i Ruka i Kuusamo området og herefter gik turen atter nordpå mod Inari.

I Sodankylä gjorde vi holdt ved en lille bod der solgte soveniers og mad. Hvis i nogen sinde kommer forbi. så prøv de hjemmebagte pandekager

Vi blev opmærksom på, at det var søndag, hvilket betød, at de seværdigheder vi ville se i Inari var lukket. Målet for dagen blev i stedet Ivalo. Efterfølgende dag gik turen til Inari, hvor Samernes parlament og kulturcentret Siida ligger.

Roadtrip til Nordkap
Inari


Del 10: Der er koldt på toppen

Vores Roadtrip til Nordkap viste det nordligste Norge som en oplevelse af kontraster. Det er sommer men vejret er mere til hue og vanter end shorts og t-shirt. Der er koldt på toppen. Blæsende oppe på fjeldet. Lunt og vindstille nede i dalene. Vi gik i seng i klart solskin og vågnede i tungt skydække og regn.

Turen gennem Porsangerfjord og Lakselv er en helt fantastisk tur. Betagende udsigt over dybe dale og høje fjelde med sne på toppen. Kort efter Olderfjord begynder de første tunneler gennem fjeldet. Den mest imponerende er Nordkaptunnelen med en længde på 6,8 kilometer og 212 meter under havet.

Roadtrip til Nordkap
Smörfjord


Del 11: Midnatssol i Kautokeino

Med 1685 kilometer fra Alta til København gik turen mod syd. Jeg havde endnu ikke opgivet, at se midnatssol og derfor var glæden stor, da der var chance midnatssol i Kautokeino.

Når man kører ind i byen ser man straks den røde trækirke på bakken højt i landskabet. Som mange af de andre trækirker mod nord er også denne simpel i sit udtryk. Kør op til den lille kirke og nyd den smukke bygning både ude og inde.

Kirken i Kautokeino

Del 12: Fra Vildmark til Polkagris

Dag 21 gik turen vestpå af den blå vej. Vi fandt et lille sted ved Umeelven, hvor vi gjorde holdt for natten. Dagen derpå var klar til Vildmarksvejen.

Sidste del af turen på vores Roadtrip til Nordkap bragte os gennem en række spændende landskaber og byer med den store finale i Gränna, som er polkagrisenes by. Når man besøger byen får man indtryk af, at hele byen er beskæftiget med bolsjekogning. Hovedgaden består stort set kun af bolsjebutikker, som viser hvordan bolsjestængerne bliver lavet. 

Roadtrip til Nordkap

Roadtrip til Nordkap

Måske skulle overskriften på dette afsnit have været “end of the road”, for det er her vi slutter vores rejse mod Nordkap. Jeg håber du er blevet underholdt og inspireret undervejs.

Tak fordi du læste med.