Du glider roligt gennem vandet ved Tempelkrogen, mens du nyder fuglelivet og stilheden. Pludselig kommer der en infernalsk larm fra flokken af blishøns. Du kigger op og ser en stor skygge glide over himlen. Havørnen er på jagt.

Kajaktur ved Tempelkrogen
Vores rejse rundt i Isefjorden begynder i den sydligste del, kaldet tempelkrogen. Februar 2021 var en kold måned og i midten af februar var denne del af fjorden frosset. Her i begyndelsen af marts er den dog fremkommelig i kajak igen. Det er her vi begynder vores rejse rundt i fjordlandet i kajak.

Langtved Færgekro
Kommer man i bil til området kan man med fordel sætte kajakkerne i vandet ved bredden ved Langtved færgekro. Langtved færgekro blev etableret i 1700 tallet, men udbrændte desværre i 2009. Nu ligger der Ishuset og en nyere tilbygning tilbage.
Hvis man kører ind på den lille parkeringsplads ved Ishuset er det muligt at sætte kajakkerne af på stranden. Herefter er det muligt at parkere på den anden side af vejen. Når du padler ud, skal du lige skal uden om en sand/muslingebanke, inden du kan sejle under Munkholmbroen. Det er nemmest at padle skråt nordligt ud mod midten af fjorden og herefter sigte mod at komme under broen ved 2. og 3. bue.


Rundtur i Tempelkrogen.
Når du er kommet under broen, så følg den østlige bred mod syd. Der ligger nogle sommerhuse langs bredden. Bliv i kajakken da bunden er blød og du risikerer at synke dybt ned i mudderet, hvis du stiger ud.
Området har et rigt fugleliv med store flokke af blishøns og svaner. Herudover kan man spotte gravænder, gæs, ederfugle og fiskehejrer, som opholder sig i vandet og på de små stenøer i området. Hold ekstra afstand og undgå forstyrrelser i yngleperioden, forår og tidlig sommer.
Hvis du sejler mod vest langs den sydlige bred så kig godt efter, for det er her havørnen ynder at sidde på en sten og holde udkig. I området går der køer og heste og græsser, men det er også muligt at se rådyr. Husk dog at have et øje på dybden, da der både er sten og meget lavvandet i området.
Der er omkring 2,5 km til du når den sydvestligste del af området, hvor Elverdamså har sit udløb. Åen er spærret af en dæmning, så det er ikke muligt at komme særlig langt ad den vandvej. Det er dog muligt, at gå i land på bredden ved udløbet af åen. Bunden er lidt blød, men det kan lade sig gøre.


Det sydligste punkt
Nu befinder du dig på Isefjordens sydligste punkt og vejen går mod vest, hvor du kan se Tempelkrogen camping og lidt længere mod nord, Ågerup kirke – en klassisk hvidkalket middelalderkirke opført i 1100 tallet.
Hvis du fortsætter mod nord kommer du på et tidspunkt til Tempelkrogen bådelaug. Du har nu padlet lidt over 5 kilometer. Har du brug for en pause kan du lægge til med kajakken på en lille strand nord for bådbroen. Der er borde og bænke og det er et fantastisk sted at tage en pause og nyde udsigten ud over området.




Herregården Eriksholm
Når du er klar igen skal du lige rundt om pynten mod nord, så kan du se den fantastisk smukke herregård Eriksholm. Den nuværende er bygget i 1788.
Stedet er omtalt allerede i år 1400, som landsbyen Vinderup. Landsbyen blev nedlagt da hovedgården blev oprettet. Herregården fik navnet Eriksholm i 1600, da Erik Madsen Vasspyd opførte en ny hovedbygning og ændrede navnet.
Den danske søhelt og admiral, Niels Juel ejede Eriksholm fra 1652 og frem til sin død i 1697, hvorefter hans enke Margrethe Ulfeldt overtog gården, som forblev i Juel slægten frem til 1752. Eriksholm er i dag privatejet.

Læs mere om Eriksholm
Munkholm
Når du har nydt den smukke Herregård skal du igen mod Øst. Her ser du straks øen Munkholm, hvor der engang har ligget et kloster. Kort efter reformationen blev klostret nedlagt. Der blev først bygget igen på øen i 1828.
Færgefarten til Langtved foregik ved at man slog på en jernskinne, indtil karlen fra Langtved færgekro kom roende og hentede den rejsene. (Kilde: https://www.fredninger.dk/fredning/eriksholms-skovkyster/)
I 1952 blev Munkholmbroen indviet, så nu er færgefarten blevet overflødig. Færgekroen eksisterede frem den udbrændte i 2009.
Når du er kommet rundt om Munkholm kan du atter se Munkholmbroen og når du er ved iskiosken igen, har du padlet ca. 9 kilometer.



Sælen ved Bramsnæsvig
Hvis du vil gøre turen lidt længere er der omkring 3 kilometer til Bramsnæsvig. Her er gode chancer for at se sælen ligge og boltre sig i vandet eller nyde solen på en af de mange sten der ligger ved indsejlingen til vigen.
