Gud, konge og mord


Efter en dag i det regnvåde Sigtuna, kørte vi igen mod nord. Natten tilbragte vi i Sveriges fjerde største by Uppsala, som kan levere spændende historiske dramaer.


Uppsala

Historiske dramaer

Jeg var syg over natten med hovedpine, kvalme og de gener der medfølger. Formen var ikke den bedste, da jeg vågnede så jeg tænkte det var bedst at springe morgenmaden over og komme til hægterne med en kop kaffe, mens jeg prøvede at genopfriske mine minder om byen.

Fra vores roadtrip i 2017 huskede jeg besøget i Carl Linnés bolig og synet af domkirken udefra. Derudover huskede jeg Uppsala, som en grim og kedelig by, så det var ikke de store forventninger jeg havde til gensynet. Heldigvis tog jeg fejl.

Byen viste sig at være overordentlig interessant og har det hele i historiske dramaer. Så sent som i 1520 fandt et blodigt slag sted syd for Uppsala. Den svenske bondehær kæmpede mod danskerne i sneen. Mange af de faldne blev begravet i massegrave nedenfor slotsbakken, som blev fundet under udgravninger i 2001.

Carl Linnaeus

Sveriges berømte botaniker, læge og zoolog, har blandt andet udviklet det system til arts- og slægtsbestemmelse, som man stadig bruger den dag i dag. Du kan læse mere om vores besøg på Linnémuseet i indlægget 62 grader nord.

Uppsala
Vasa borgen

Vasaborgen

Vasaborgen blev bygget som forsvarsværk af Gustav Vasa i 1549. Måske havde han stadig befrielseskrigen mod Danmark i 1520 i tankerne, da han byggede borgen. Han havde i hvert fald bondeoprøret (kendt som Dackefejden fra 1542 til 1543) i frisk erindring. En række utilfredse bønder med Nils Dacke i spidsen gjorde oprør mod skattetrykket og kongens forsøg på at centralisere magten.

Kongeligt vanvid

Efter Gustav Vasas død overtog hans ældste søn, Erik magten. Et besøg i slottets kældre gjorde os klogere på denne konges vanvittige forfølgelsesvanvid. I et anfald af paranoia fængslede han en række adelsmænd, heriblandt Svante Sture og hans to sønner.

Den 24. maj 1567 kommer kong Erik pludselig oprørt og rasende ned i fængslet og stikker Nils Sture ned. Fortvivlet over hvad han har gjort, skynder kongen sig væk, men vender kort tid efter tilbage. Her beordrer han Nils far, Svante Sture og hans bror Erik Sture dræbt. Det samme skal 2 andre adelsmænd og nogle af kongens gamle læremestre.

Episoden banede vejen for en blodfejde mellem kong Erik og kongens bror Johan. Den medførte, at Erik blev afsat som konge og holdt fanget indtil han blev myrdet. Man mener det var Johan der bestilte mordet på sin bror og sørgede for at han blev forgiftet med arsenik.

Historien kan opleves og fornemmes ved et besøg i slottets velbevarede kældre. Ud over den drabelige historie giver besøget også et mere fredeligt indblik i 1600 tallets hofliv.

Uppsala
Vasaborgen
Uppsala

Katedralen

Efter denne grumme historie besøgte vi Uppsala Domkirke, som er Skandinaviens største og et absolut besøg værd. Det tog 200 år før den i 1587 var færdigbygget. En række af de store svenske konger, heriblandt Gustav Vasa, er stedt til hvile her.

Uppsala
God stemning langs kanalen i Uppsala med udsigt til Katedralen.
Uppsala
Katedralen i Uppsala

Den søde tand

Bliver tanden lidt sød er Uppsala også leveringsdygtig i godis og smukke omgivelser, så efter at have fodret børnene af med godis til turen tog vi en lille rundtur i byen.

Byvandring

Det viste sig også her, at byen havde langt mere at byde på end jeg huskede. Jeg kørte fra Uppsala langt mere positivt indstillet, end jeg ankom. Det gjorde det selvfølgelig heller ikke dårligere, at solen skinnede fra en (næsten) skyfri himmel og temperaturen havde sneget sig op over 20 grader.

Uppsala
God stemning langs kanalen i Uppsala
Uppsala
Der er mange smukke broer og overgange langs kanalen
Uppsala
Der er også plads til moderne arkitektur i Uppsala

Overnatning i vildmarkshytten

Et godt stykke op af eftermiddagen forlod vi byen og svingede atter ud på E4 med kurs mod nord.

Efter et par timers kørsel var det tid til at strække ben. Vi svingede bort fra vejen mod en rasteplads. Mens familien gik i kiosken, fulgte jeg en lille sti der førte ned mod en sø. Den gik forbi en lille strand og videre ind til nogle hytter.

Det virkede som et fristende overnatningssted, så vi bestilte en overnatning. Sådan gik det til at vi tilbragte natten i en lille vildmarkshytte ved Ångersjön. Aftenen sluttede med godis, kortspil og en lille aftendukkert. Vandet var koldt, så helt under kom jeg aldrig, men det gjorde mine 2 yngste børn til gengæld. Sejt gået.

Læs mere om Ångersjön mad og vildmarkscamping

Ångersjön smuk og kold
Ångersjön smuk og kold
Den lille vildmarkshytte der gav ly for natten.
Et godt badested ved Ångersjön
Den lille vildmarkshytte der gav ly for natten.

Billeder fra en morgentur

Jeg vågnede tidligt og besluttede at udforske området. Det blev til 9-10 kilometer i varieret natur med tydelige spor af elge. Desværre fik jeg kun efterladenskaberne at se.

Billeder fra en morgentur
Billeder fra en morgentur
Billeder fra en morgentur
Ruten dag 6 fra Uppsala til Ängersjön.