Vinter weekend


Da jeg hiver teltdugen til side kan jeg se det lysner i øst. Jeg går ind i huset og sætter morgenkaffen over. Denne vinter weekend har jeg været på teltovernatning i baghaven.


Vinter weekend

Efter en længere periode med frostkolde nætter, har jeg brugt et par weekender på, at teste min vintersovepose. Hvordan kan jeg sove mest behageligt når det er koldt? Det har endnu ikke været under 6 minusgrader, så der er langt til arktiske vinternætter med 20 graders frost eller mere. Alligevel kan de nuværende temperaturer give gode erfaringer, i forhold til påklædning og energibehov, når man sover ude i vinterkulden. Erfaringer som kan være gode, at have gjort sig, inden man gør forsøget langt fra hjemmet.

Natten fra fredag til lørdag lovede vejrudsigten den hidtil koldeste nat i mit område. Termometret viste minusgrader, da jeg fredag lagde mig i soveposen og jeg vågnede til 6 minusgrader lørdag morgen. Søndag morgen lidt lunere med 4 graders frost. Jeg havde mærket kulden, men ikke frosset, så jeg har tilsyneladende fundet den rette balance i påklædningen.

Ugen efter min vinter weekend i teltet med 6 graders frost, kunne jeg få testet min vintersovepose ned til -13 grader, da det for alvor blev frost i fjordlandet.

Masser af mad

Et af mine vigtigste fokusområder er kalorieindtaget. Kroppen skal have masser af mad for at holde varmen når det er koldt. I polarcirklen er det mellem 3500 og 6000 kalorier om dagen. På vore breddegrader er det næppe så mange, men en del ekstra skal der til.

Jeg har forsøgt at finde en beregningstabel, som mere præcist kunne fortælle sammenhængen mellem kuldegrader og kalorieforbrug. Det lader ikke til at en sådan eksisterer, men der er bred enighed om at forbrændingen øges ved aktivitet i koldt vejr.

For mit vedkommende skal jeg, ud over at spise lige inden sengetid, have en omgang nødder eller tørret frugt i løbet af natten. Soveposen har en komforttemperatur på 21 minusgrader, men jeg tvivler på det holder i mit tilfælde. Måske jeg kan få det testet ved lejlighed.

Ude i den frostklare dag

Fredag havde jeg mulighed for at tilbringe næsten en hel dag ude i den frostklare dag. Først en tur i kajakken og senere en tur i skoven og nyde roen, stilheden, ensomheden, dyrelivet og det snehvide landskab. Ren opladning og en allertiders begyndelse på weekenden.

Kalorieforbrænding i kulde

I forhold til at være blevet så kold, at man ryster af kulde, er det en reaktion på, at kroppen er blevet faretruende kold. Kroppen kan producere mere varme ved at musklerne ryster. Derfor reagerer kroppen ved at ryste for at forhindre kropstemperaturen i at falde til et mere kritisk niveau. Når man ryster af kulde forbrændes ca. 100 kalorier på 15 minutter.

Det er lidt svært at finde en retningslinje for hvor meget ekstra kroppen forbrænder ved normal kropstemperatur og aktivitet i kulde, men der er bred enighed om at forbrændingen stiger.